Triest nieuws uit het Groene Hart. Gistermiddag is op de A12 bij Gouda een otter doodgereden. Vorige maand nog berichtte PiepVandaag.nl over de waarneming van een otter, voor het eerst na veertig jaar, in de Nieuwkoopse Plassen, een kleine 15 kilometer van waar het dode dier gisteren werd aangetroffen. Het is vooralsnog onduidelijk of het ook daadwerkelijk om de otter van de Nieuwkoopse Plassen gaat, maar het is aannemelijk.

Zwemmende otter - otter doodgereden
Foto: Vildaphoto.net | Lars Soerink

Volgens John Pietersen, boswachter bij Natuurmonumenten kunnen otters in korte tijd grote afstanden overbruggen. De otter van de Nieuwkoopse Plassen werd voor zover bekend een week geleden voor het laatst gezien:

“Ze kunnen wel acht uur achter elkaar zwemmen, waarbij ze twee tot drie kilometer per uur afleggen. Otters zijn erg reislustig. In die tijd kan hij gemakkelijk richting Gouda zijn getrokken.”

Gisteren rond half zes kwam de melding bij dierenambulance Gouda binnen. Er zou een groot dier op de vluchtstrook van de snelweg bij Gouda richting Den Haag liggen. De verbazing was groot toen het om een otter bleek te gaan.

Boswachter John Pietersen kijkt er niet van op dat de otter juist op de snelweg aan zijn einde is gekomen:

“Wegen zijn een grote vijand van de otter. Als het dier niet verder kan zwemmen, moeten ze de kant op en dat kan verkeerd aflopen.”

Natuurmomumenten is geschokt door de dood van de otter.

Bron: AD.nl ©PiepVandaag.nl