De Verenigde Staten gaan de handel in ivoor verbieden. Dat blijkt uit de gisteren gepresenteerde National Strategy for Combating Wildlife. Zeven maanden na de oproep van president Barack Obama om wereldwijd in actie te komen tegen stroperij komen de Verenigde Staten nu zelf met een handelsverbod in ivoor. Daarnaast wil Obama met andere landen afspraken maken over internationale handhaving om uiteindelijk een einde te maken aan de illegale handel in ivoor.

Olifant slagtanden - handel in ivoor
©Arno & Louise WIldlife

In de nieuwe strategie committeren de VS zich aan een strengere handhaving binnen haar eigen landsgrenzen en internationaal zullen regionale samenwerkingsverbanden, zoals er in Afrika inmiddels velen zijn, worden gestimuleerd.

“Dit is heel erg goed nieuws voor olifanten”, zegt Rikkert Reijnen, woordvoerder Wildlife bij het IFAW (International Fund for Animal Welfare). “De illegale handel in ivoor is een ernstige bedreiging voor het voortbestaan van de olifant. Steeds meer militante en terroristische organisaties stropen olifanten door het lucratieve karakter, een kilo ivoor is duurder dan een kilo goud.”

De nieuwe wet houdt voor Amerikanen in dat de Federale Overheid ivoor in beslag mag nemen als niet aangetoond kan worden dat het om legaal geïmporteerd ivoor gaat. Rikkert Reijnen:

“Waar eerder vervolging van individuen vrijwel onmogelijk was, kan dat nu wel. Ook kan de overheid georganiseerde bendes die ivoor smokkelen nu gaan vervolgen. Dit pakket aan maatregelen is waar onze IFAW-collega’s in Amerika jarenlang naar toegewerkt hebben. Er gloort voor de Afrikaanse olifant eindelijk weer licht aan de horizon.”

De Amerikaanse strategie past in de vele besluiten, acties en evenementen die afgelopen jaar door verschillende landen zijn aangekondigd en georganiseerd om de handel in ivoor te stoppen. Eind vorig jaar vernietigde de VS al haar ivoorvoorraad, net als China in januari, en onlangs Frankrijk en Groot-Brittannië.

Persbericht IFAW


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.