Honderduizenden amoerroodpootvalken werden jaarlijks gedood in het kleine Indiase plaatsje Pangti, in de jungle nabij de grens met Myanmar. Nu zijn de voormalige jagers echter fervente beschermers van de roofvogelsoort die tijdens de jaarlijkse vogeltrek in oktober en november de Indiase regio aandoet.

amoerroodpootvalk
Foto credit: madhu_s69 via Compfight cc

Nog maar twee jaar geleden werden de amoerroodpootvalken massaal gedood door de bewoners van Pangti in de deelstaat Nagaland, tijdens hun trek van Rusland naar Zuid-Afrika. Naar schatting ging het om 100.000 tot 400.000 vogels per jaar! Dankzij natuurbeschermers die de moordpartijen op video vastlegden is de houding van de bewoners, die de valken voorheen opaten, compleet omgeslagen.

Pangti ligt erg afgelegen en het doden van grote hoeveelheden amoerroodpootvalken viel daarom eerst niet op. Natuurbeschermers hoorden wel geruchten en besloten in 2012 poolshoogte te nemen. Bano Haralu, ornitholoog:

“Hoe dichter we bij het dorp kwamen, hoe meer dode vogels we zagen. Het was afschuwelijk.”

De beelden die de natuurbeschermers maakten brachten India in verlegenheid, omdat het land een jaar eerder had deelgenomen aan een internationale conferentie ter bescherming van trekvogels. Onder druk van wildbeheerders verboden de autoriteiten in Pangti de jacht op de roofvogels, waarvan ornithologen vermoeden dat ze een grote ecologische rol spelen.

Bewoners hebben zich nu met hart en ziel toegelegd op de bescherming van de valken. Dit is extra bijzonder vanwege het grote verlies aan inkomsten dat deze beslissing heeft veroorzaakt. Jagers verdienden veel geld in de vijf weken dat de vogels de omgeving van Pangti aandeden: die korte periode leverde ze gemiddeld een half jaarsalaris op. Toch is men vastbesloten de valken niet meer te bejagen en hoopt men op toeristen die de vogeltrek in het afgelegen dorpje willen meemaken.

Tegenwoordig leren de schoolkinderen over het leven van de amoerroodpootvalken en hoe belangrijk het is ze te beschermen. Leraar Yibeni K. Tanthan:

“We nemen de kinderen mee op natuurwandelingen en leren ze in de klas alles over de valken.”

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.