Een hond die van een brug af was gegooid, kwam terecht op een richel boven de rivier Passaic. Het dier kon geen kant op, behalve de razende rivier in. Brandweerman Scott Parkin redde de angstige pitbull en gaat hem adopteren als kazernehond.

brandweerhond
Paterson met zijn nieuwe vrienden van de brandweer | © Ramapo-Bergen Animal Refuge

Eerder deze maand kwam bij de brandweerkazerne in Paterson, in de Amerikaanse staat New Jersey, een melding binnen over een hond die bij de Paterson Great Falls op een richel zat, een paar meter boven de rivier Passaic. Waarschijnlijk is de pitbull van de brug gegooid, iets wat vaker gebeurt op deze plek. Rescue Company 2 spoedde zich naar de locatie.

Reddingsactie
Om de hond te helpen moesten een brandweerman zo’n 24 meter afdalen, terwijl de door regenval gezwollen rivier onder hem raasde. Deze held was Scott Parkin, al 25 jaar brandweerman. Wonderbaarlijk genoeg redde zijn vader, Joseph Parkin, eveneens een brandweerman, meer dan veertig jaar geleden twee honden die onder een brug zaten boven dezelfde rivier.

Parkin probeerde de hond richting een vangnet te drijven, zodat het dier daarna via de brug omhoog gehesen kon worden. De hond was echter angstig, en ging steeds verder naar de rand. Parkin was even bang dat hij naar beneden zou springen, maar hoopte dat de hond daar te slim voor zou zijn. Uiteindelijk lukte het Parkin, die zelf ook twee honden heeft, de pitbull naar zich toe te lokken en te vangen. Zes andere brandweermannen hesen de hond vanaf de brug omhoog.

“De hond was een beetje gestrest toen ik beneden kwam, maar na een tijdje, en met behulp van wat brokjes, liep hij naar me toe. Toen hij dichtbij was, manoeuvreerde ik mezelf tussen hem en de rivier in. Hij had door dat ik hem wilde helpen, dus ik deed het net over hem heen en hij bleef rustig.”

De reddingsoperatie duurde 2,5 uur en ziet er gevaarlijk uit, maar volgens brandweerman Brian McDermott valt dat wel mee.

“Elk leven is het waard om te redden. Maar deze reddingsactie was minder risicovol dan je denkt, we zijn hiervoor getraind.”

Mascotte
Toen de hond weer vaste grond onder de voeten had, werd hij nagekeken. De pitbull, die de naam Paterson kreeg, had gelukkig geen ernstig verwondingen en werd door Paterson Animal Control direct naar de opvang Ramapo-Bergen Animal Refuge gebracht. Zoals te verwachten was, had de hond geen chip of penning. Aangezien de brandweermannen al 16 jaar geen kazernehond hebben, zijn ze van plan Paterson te adopteren. Parkin:

“We hopen dat hij aan ons zal wennen, en aan het leven in de kazerne. Het is geen eenvoudig leven, zeker voor een hond. Wij gaan naar huis, en hij blijft hier, en krijgt steeds te maken met een andere groep mensen, met andere persoonlijkheden.”

Gezien de ervaring die Paterson heeft met zijn vorige eigenaar, is het leven als brandweerhond vast een hele verbetering voor de 1,5 jarige pitbull.

Bron: Care2Causes, New York Post ©Animals Today Angelique Lagarde