Een petitie gestart door de bond van dierenartsen in Groot-Brittannië, de British Veterinary Association (BVA), tegen onverdoofd slachten is inmiddels door maar liefst 100.000 mensen getekend. Dat houdt in dat het Lagerhuis dit onderwerp op de politieke agenda moet zetten.

onverdoofd
Westminster Palace | Foto: Jedyooo/Wikipedia

Uit gelijktijdig gepubliceerde cijfers blijkt dat het aantal schapen en geiten, dat onverdoofd is geslacht het afgelopen jaar meer dan verdubbeld is naar 45.000.  Ook werd een derde meer runderen, 366 dieren, onverdoofd geslacht. Het aantal kippen daalden iets tot 572.500 dieren.

Ook de BVA stelt, net als de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde in Nederland (KNMvD) dat het welzijn van dieren ernstig wordt geschaad tijdens de onverdoofde slacht.

Hieronder de feiten nog een keer op een rijtje:

  • Onafhankelijke wetenschappers van naam en faam constateren ernstig lijden tijdens de onverdoofd rituele slacht, ook als deze vanuit religieus perspectief correct wordt uitgevoerd;
  • Het dier moet worden gefixeerd en dat levert enorm veel stress op;
  • De halssnede is zeer pijnlijk omdat er veel pijnreceptoren in de nek zitten;
  • In veel gevallen komt er bloed of pensinhoud in de luchtpijp waardoor het dier stikt;
  • Dieren kunnen tot wel 4 minuten bij bewustzijn blijven nadat de keel is doorgesneden;
  • Uit onderzoek van Gregory (2008) blijkt dat joodse slachters in strijd met hun eigen regels gemiddeld 3,2 halen met hun mes moeten maken en islamitische slachters gemiddeld 5 halen;
  • De  leden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, waarin ruim 4.000 Nederlandse dierenartsen in verenigd zijn, wijzen onverdoofd slachten op deze gronden af alsmede de Europese verenigde dierenartsen, de Britse Farm Animal Welfare Council, de Raad voor Dierenwelzijn in België en in Nederland de Raad voor Dierenaangelegenheden;
  • Meer dan 230 wetenschappelijke onderzoeken en publicaties geven aan dat onbedwelmd slachten een onaanvaardbare aantasting van het dierenwelzijn oplevert;
  • Alleen al tijdens het offerfeest in 2013 werden in een week tijd in Nederland 56.000 schapen en 2.000 runderen onverdoofd geslacht, verdeeld over 94 slachthuizen.

Piepvandaag.nl verzamelde in 2011 67.834 handtekeningen tegen onverdoofd slachten.

onverdoofd
Stop dit barbaarse ritueel! | Foto: screenshot video

De wet die het onverdoofd slachten in Nederland aan banden had moeten leggen is gesneuveld in de eerste kamer. Inmiddels is er wel een zogenaamd convenant opgesteld waarin staat dat de slacht veertig seconden mag het duren. Als het dier dan na 40 seconden nog niet dood is, wordt het alsnog doodgeschoten. Dan is het vlees van dit dier dus niet langer koosjer of halal en komt het dus uiteindelijk op het bord van nietsvermoedende consumenten terecht.

Om te laten zien hoe lang 40 seconden zijn publiceerde PiepVandaag eerder dit filmpje (bevat zeer schokkende beelden!):

Overigens zijn deze nieuwe regels voor zover wij vernomen hebben nog niet in werking en er is feitelijk niets veranderd.

Bron © PiepVandaag