Reactie Marianne Thieme op convenant onverdoofd rituele slacht

Marianne Thieme, indiener van het wetsvoorstel voor een verbod op onverdoofd rituele slacht, heeft gisterenmiddag een persconferentie waarin zij reageert op de gang van zaken rond het aangekondigde convenant van demissionair staatssecretaris Bleker. Henk Bleker kwam in de afrondende fase van de behandeling van de initiatiefwet in de Eerste Kamer onverwacht met het plan om een polderconvenant te sluiten met religieuze organisaties. Het debat kwam daardoor stil te liggen. De Eerste Kamer heeft vervolgens lang moeten wachten op duidelijkheid.

Marianne Thieme in Tweede Kamer - onverdoofd rituele slacht

Foto: Monique van Dijk Armor

Tegen alle afspraken in informeerde Bleker op 19 december 2011 eerst enkele dagbladen via voorinzage in de brief aan de senaat. In die voorinzage stond dat de staatssecretaris afspraken wilde maken over de specifieke behoefte van de religieuze groeperingen, dus een beperking van het aantal dieren dat geslacht zou worden.  Daar kwam hij later weer op terug. Het convenant dat Bleker nu uiteindelijk presenteert, en kennelijk wederom eerst naar de pers heeft gezonden, lijkt sterke gelijkenis te vertonen met het amendement van het CDA (Amendement Ormel) dat in de Tweede Kamer nauwelijks steun kreeg. Een bijzondere werkwijze, waarover de Eerste Kamer volgende week, op 12 juni, met de staatssecretaris zal debatteren.

Met het amendement Ormel zou geregeld worden dat religieuze slachters de gelegenheid zouden krijgen tot onverdoofd slachten, waarbij als compromis werd voorgesteld om een termijn van 45 seconden in acht te nemen waarin het dier met doorgesneden hals zou mogen lijden en zou stikken in zijn eigen bloed. Zou het dier na die 45 seconden nog niet buiten bewustzijn zijn, dan zou het alsnog een genadeschot krijgen, en zou het vlees volgens de heer Ormel niet meer geschikt zijn voor Koosjer of Halal consumptie, maar zou het ter destructie worden afgevoerd en tot veevoer verwerkt.

In de Tweede Kamer bestond nauwelijks sympathie of begrip voor een dergelijke aanpak. Alleen de fracties van CDA, ChristenUnie en SGP steunden het voorstel. Een schril contrast met de grote meerderheid in de Tweede Kamer die besloot tot instemming met het wetsvoorstel: 116 stemmen voor en 30 tegen.

Marianne Thieme noemt het verbazingwekkend dat vele maanden van onderhandeling niet meer lijken te hebben opgeleverd dan een rebound van het door de Tweede Kamer in grote meerderheid verworpen amendement van Kamerlid Ormel. Ook binnen de wetenschappelijke commissie die uitvoering en totstandkoming van het convenant begeleidt is grote onduidelijkheid over de procedure en de zeggenschap in de commissie. De wetenschappelijke commissie lijkt nu volgens berichten in Trouw weliswaar formeel onder voorzitterschap van prof. Dr. Hellebrekers te staan, maar feitelijk wordt het voorgezeten door staatssecretaris Bleker, op verzoek van de religieuze organisaties.

Volgende week, 12 juni zal de Eerste Kamer niet alleen met de staatssecretaris debatteren over het convenant en over de totstandkoming ervan, maar zal Thieme tevens in tweede termijn met de Eerste Kamer debatteren over  haar wetsvoorstel.

Lees hier Marianne Thieme’s persstatement.

In 2010 maakte het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, de Nicolaas G. Pierson Foundation, twee documentaires over onverdoofd ritueel slachten. In die documentaires zijn vooraanstaande internationale wetenschappers geïnterviewd over het onderwerp. De eerste documentaire is hieronder te bekijken.

Bron ©PiepVandaag.nl

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Selmar Duin zegt:

  Gewoon over de hele wereld nepslagerijen en winkels in richten waar mens en dier worden geslacht en waar mens en dier in de winkel liggen. Vandaag heerlijke malse babybilletjes in de aanbieding. Dan maak je de mensen pas bewust.

 2. Decaluwe eric zegt:

  Dank u Bleker, Dank u CDA, maar het is ook niet beter in België, waarom al dat dierenleed als het anders kan, en nogmaals zijn we een beetje meer Moslim, moeilijkheden komen op ons af, wees daar maar zeker van, Waar zijn we toch mee bezig?
  Hoelang zal de Nederlander en Vlaming dit nog aanvaarden!

 3. Yara van Cleef zegt:

  Geloof maakt meer kapot dan je lief is!

 4. Jacob Zuisdvlieger zegt:

  Een mens kan blijkbaar veranderen van gedachte.
  Nou is Bleeker ook in andere gevallen een los-einde gebleken in zijn politieke carrière . Hij is niet voor niets met de politiek gestopt. De man is op geen enkel terrein te vertrouwen, dus ook niet op het verbod van onverdoofd slachten. De tweede kamer heeft zich hier -heel democratisch- op een ruime meerderheid tegen uitgesproken, maar ondanks dat mocht het bij Bleeker de paarde-L.. niet baten. Dieren die ten einde raad nog enigszins op een mens zouden kunnen rekenen, werden door deez Gronings-mens teleurgesteld. Het is een kleine stap van slachten op zo’n manier naar het slachten op zo’n manier van een mens. Kijk maar naar de manier van onthoofding van de moslim gevangenen…een trieste vergelijking.

 5. SCHANDALIG

  Kijk hoe die koe staat dat vind ik al wreed. En dan nog die 40 sec dan lijden ze nog.
  Ook huilen die schapen, geiten en koeien ervoor wetend dat ze geslacht worden, dat is al lijden.
  Als Bleker in die positie staat dan moet kijken hoe hij staat te beven. Hij moet een ander beroep kiezen niet meer keuzen maken over ritueel slachten.

  Ritueel slachten is niet van deze tijd!! We leven nu.
  Stop met ritueel slachten in de naam van de dieren!!

  Dus mensen zeg nee tegen CDA en Die wrede dierenmoordenaar Bleker!

 6. Een verbod op de rituele slachting tast de vrijheid van godsdienst aan???? Schande, dus uit godsdienstige overwegingen mag je alles doen, en dus ook dieren pijn doen?
  Ik ben zelf aanhanger van het Boeddhisme, gelukkig geen godsdienst…… De boeddhistische levensbeschouwing respecteert leven en verwerpt iedere vorm van het toebrengen van pijn aan levende wezens, dus ook dieren.
  Stoppen hiermee, mensen.

 7. Ad van Gestel zegt:

  Alweer een goede reden om nooit meer op het CDA te stemmen, ik wil iedereen oproepen om het CDA te laten vallen, zij hebben totaal GEEN betsaansrecht meer, denk ook aan de Q-koorts, de Genetische manipulatie, de megastallen, enz.enz. het zijn in feite land-en volksverraders, weg met die hap, helemaal vergeten en nooit meer aan denken.

  • Henny Berserik-Uhl zegt:

   Ik ben het helemaal eens met de mensen die zeggen dat ritueel slachten barbaars is en niet van deze tijd.
   Vooral “mensen”van het CDA hebben totaal GEEN respect voor dieren!!
   Ik vind, dat als je in een land woont waar ritueel slachten niet te doen gebruikelijk is, ook niet moet worden toegestaan.
   Zelf ben ik vegetariër omdat ik vind dat een dier net zoveel recht heeft om te leven als de mens.

 8. Dieuwertje zegt:

  Ik snap niet dat het met zoveel gemak de tafel geveegd kan worden
  “zo dit onderwerp is ook weer gesloten”
  heel raar, vooral verdrietig. Doet het mensen dan echt helemaal niks, dierenleed? Staat geloof dan voorop? Men kan er ook voor kiezen om gewoon geen vlees te eten, geen leed en geen ruzie met je geloof. Maar dat is waarschijnlijk wat naïef. Helaas mensen zullen nooit veranderen, althans de meeste. Zo herdenken we massaal de tweede wereldoorlog, omdat daar zoveel onrecht werd aangericht….en vervolgens vergassen vermoorden en mishandelen we nog steeds op dezelfde manier. Gelukkig bestaan er ook mensen die wel willen vechten voor het welzijn van anderen, hopelijk worden dat er telkens meer, maar ik betwijfel het.

  • ABeetje zegt:

   @ Ad van Gestel: roerend met je eens!! Hoe “Christelijk” is het CDA nu eigenlijk??? (Ook Christen Unie en SGP sloten zich in deze kwestie bij het CDA aan). Dat geeft te denken… ALS HET OM EEN MINISTERPOST VOOR LANDBOUW GAAT, IS HET AL JÁÁÁRENLANG EEN CDA’er DIE DE ZETEL INPIKT, EN VERVOLGENS DE HELE VEESTAPEL LAAT UITMOORDEN. ZE HEBBEN GEEN E.Q., GEEN HART, EN HUN HERSENEN LIJKEN TE ZIJN AANGETAST DOOR TE VEEL VLEES ETEN (ik wil niemand beledigen hier, maar er zit een kern van waarheid in de uitspraak van ene heer Stapel, dat vleeseters hufters zijn… “wat niet weet, dat niet deert” heeft op een grote groep van hen betrekking: zij stoppen liever hun kop in het zand en schrokken jaarlijks vele tientallen kilo’s dierenleed naar binnen… (IKKE IKKE IKKE EN DE DIEREN KUNNEN STIKKEN!). Zij, die een “open mind” hebben en beschikken over empatisch vermogen, ontdekken vroeg of laat de vreselijke waarheid over de vleesindustrie en zullen een verandering laten zien in hun eetpatroon (minder vlees, biologisch vlees of helemaal geen vlees meer).

   @Dieuwertje: je hebt helemaal gelijk!! Hoewel de mens qua intelligentie het hoogst scoort binnen het dierenrijk, is er een erg grote groep die zijn/haar intelligentie nauwelijks benut en liever kiest voor een leven waarin hij/zij het eigen belang voorop stelt.
   Luister maar eens om je heen, hoe vaak mensen zich storen aan “duivenpoep”, wilde zwijnen die plotseling oversteken (ze wonen al duizenden jaren in ons land, maar wij mensen moesten zo nodig asfalt aanleggen dwars door hun leefgebied – de zwijnen laten we gewoon afknallen!!), de arme ganzen bij Schiphol en her en der in weilanden, waar de boeren weer van balen (laten afknallen dus), etc. etc.
   De mensheid is veel te ver afgedwaald van de natuur, en door de welvaart meent men een “maakbare wereld” te kunnen creëren: toevoegen wat in je leven past en elimineren wat je in de weg zit.
   Ik heb een idee: als we nu eens dat hele CDA “elimineren” bij de aanstaande verkiezingen???? Zit mij enórm in de weg, met hun dieronvriendelijke beleid!!!!!!!!

 9. saskia zegt:

  Geen woorden voor.. het is geen nieuws dat ook dierenartsen de wet van de minste weerstand keizen helaas…
  Arme beesten…dat allemaal in naam van religie, belachelijk!
  Eeuwen gelden slachtte men op die manier omdat er geen andere middelen voorhanden waren..maar in deze moderne tijd is al dat lijden niet nodig!!!
  Afschaffen die hap.

 10. anneke zegt:

  Tja, KoNijn die dierenarts is van het C.D.A en dat zegt genoeg,ze kunnen de C van christelijk wel weglaten want als je echt Christelijk bent laat je geen dieren zo erg lijden!!

 11. KoNijn zegt:

  Verbazingwekkend is ook dat een ex-dierenarts dit heeft voorgesteld, terwijl KNMvD voorstander is van bedwelmde slacht.