Het afgelopen jaar werden al sporen gezien van otters. Naast sporen in de modder werd begin dit jaar ook een doodgereden otter gevonden, maar nu is dan eindelijk het bewijs geleverd: in het Harder– en Voorsterbos in Flevoland zijn levende otters waargenomen.

Otter
Otter | Foto: WIkimedia Commons

Boswachter Norbert Kwint is erg in zijn nopjes. Hij verwacht dat het vooralsnog om een paar dieren gaat, maar dat het niet lang meer duurt voor de soort zich hier permanent zal vestigen.

Camera’s ophangen

Otters zijn nachtdieren en heel erg schuw. Weinig mensen zullen een otter dan ook in het wild zien. Alleen aan de sporen die zij achterlaten is te zien dat zij wel in een gebied voorkomen. Hoe zijn zij nu dan toch gevonden?

Kwint vertelt: “Vorige week organiseerde Landschapsbeheer Flevoland een ‘otterspotterdag’, waarbij camera’s zijn opgehangen op verschillende plekken in Flevoland. En met succes. Wij zijn heel blij dat het gelukt is een otter op beeld vast te leggen in het Harderbos”.

In het Voorsterbos is men op een heel andere manier op een otter gestuit. Deze werd niet gefotografeerd, maar gevonden in een beverratval.

“Het was een jonge otter, die per ongeluk in de val is gelopen. Gelukkig was het een type val waarbij de dieren levend worden gevangen en dus kon de otter weer de vrijheid krijgen,” aldus Kwint.

Bron: Natuurmonumenten ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven