Exploitanten van zwembad De Run in Drunen hebben een nogal visonvriendelijke manier bedacht om buiten het zwemseizoen inkomsten te genereren. Ze maakten van het zwembad een forellenvijver, zodat hobbyvissers vanuit hun stoeltje aan de rand kunnen hengelen.

forellen
Foto Credit: www.digitaldirect.ca via Compfight cc

Vissenleed

Nadat het zwembad sloot voor badgasten is het chloor uit het water verwijderd en werden een paar honderd forellen uitgezet. Volwassenen kunnen de komende maanden vissen in het wedstrijdbad. Ook kinderen mogen zelf hengelen, in het recreatiebad. Omdat het op deze manier makkelijk vangen is, hebben sommigen binnen een uur al vijftien vissen uit het water getrokken. Men mag de dieren mee naar huis nemen om daar te bereiden. Ook kunnen ze bij het zwembad op de barbecue worden gegooid.

Marijke Santen van De Vissenbescherming laat in rubriek ‘Wat u zegt’ van De Telegraaf weten dat deze gang van zaken zeer respectloos is:

“Vissen zijn dieren met gevoel en bewustzijn, zij kunnen lijden door pijn, angst en stress. Dit is reeds in 1986 bewezen door wetenschappers van de Rijksuniversiteit Utrecht. Dat mensen vissen willen eten, is één ding. Het is natuurlijk een negatieve ervaring voor het dier. Nog erger maakt men het, door de dieren eerst in het water uit te zetten en dan te vangen met een hengel. Er wordt dus gespeeld met de vis, ten koste van de vis; het levert de vis een verwonding, pijn, angst en stress op. Het is iets dat mensen zoogdieren of vogels niet zouden willen aandoen, maar met vissen gebeurt het wel. Waarom?”

Bron: Omroep Brabant ©PiepVandaag.nl