De Duitse herder die zaterdagavond in het Overijsselse Vriezenveen zwaargewond is geraakt na een zware mishandeling, heeft een trauma opgelopen. ‘We zijn bang dat hij of heel bang blijft of heel agressief wordt,’ zeiden de baasjes van de hond tegen De Gelderlander.

herder hond
Duitse herder | Foto: Jakub Halun

De baasjes lieten de 8-jarige Duke altijd ’s avonds alleen door de tuin en het grasveld daarachter lopen. De daders hebben dat hoogstwaarschijnlijk geweten en hebben de hond opgewacht. Achter een schuur, buiten het zicht van het huis, zijn sporen gevonden. Dit zal de plek zijn geweest waar de hond is mishandeld. Met zwaar gereedschap is de staart van de hond bijna helemaal doorgeknipt. Ook zijn oren en ogen hebben verwondingen.

Trauma
Het baasje van de herder:

“We hebben er een volledig andere hond voor terug gekregen”.

Door de mishandeling ligt het dier alleen nog maar angstig te trillen. Honden raken getraumatiseerd op het moment dat zij machteloos staan in een levensbedreigende situatie. Hierdoor kan de hond bijvoorbeeld wantrouwend gedrag gaan vertonen, moeite hebben met aanrakingen of een depressie oplopen.

Duke is na de mishandeling gelijk geopereerd aan zijn staart en heeft maandag nog een injectie gekregen. Hoe hij de komende weken zal herstellen en reageren op de traumatische ervaring is afwachten voor zijn baasjes. Zij moeten Duke nog missen thuis, want het dier blijft voorlopig nog even bij de dierenarts.

Janneke de Wilde, het baasje van Duke, schrijft op haar Facebookpagina:

“In een dorpje als Vriezenveen kun je zelfs een HOND niet los laten lopen. Onze Duitse herder is gisteravond rond 23.00 uur zwaar mishandeld en verwond in de buurt van het station in Vriezenveen. Op dit moment is Duke geopereerd en blijft nog even bij de dierenarts. Heb je iets gezien of opgemerkt meld het! Want degene die dit gedaan heeft moet hier voor gestraft worden!!”

Daders
Over de sporen die op de plek van mishandeling zijn gevonden, kan de politie niks zeggen. Om de daders te vinden heeft het baasje daarom op Facebook een oproep geplaatst met de vraag of iemand iets gezien heeft op de avond van de mishandeling. Het bericht is al honderden keren gedeeld.

Bronnen: De Gelderlander, AD, Natuurlijke Diergezondheid ©PiepVandaag.nl Lisa van der Linden


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.