Een mond zo groot als een personenauto met 55 rijen kleine tanden, een lengte van meer dan 5 meter en ongeveer 1300 kg zwaar, dat is de reuzenbekhaai of Megachasma pelagios (grote mond van de diepzee). Met een dergelijk uiterlijk zou je verwachten dat we deze haaiensoort vaak tegenkomen, maar nee, zo groot als hij is, is deze haai nog maar 60 keer gezien. De eerste keer, in 1976 in Hawaii, betrof het een dier dat per ongeluk door een anker was opgevist. Daarna zijn er over de hele wereld reuzenbekhaaien opgevist of aangespoeld, waarvan de meesten werden aangetroffen in Japan en de Filipijnen.

reuzenbekhaai
Reuzenbekhaai | Foto: screenshot video

We weten nog niet veel van de reuzenbekhaai. Zover bekend verblijft deze zeldzame haai overdag in water tot ongeveer 1000 meter diep, om ‘s nachts in hogere zeelagen te jagen op vis of krill. Met zijn grote mond filtert de reuzenbekhaai zijn prooi uit het water. Hij hoeft maar met zijn mond open langzaam door een school vissen of krill te zwemmen en hij heeft zijn daghap weer binnen. Mogelijk heeft deze haai een sterk reflecterende mond om zijn prooi naar binnen te lokken.

Mooi is hij niet met zijn extreem grote mond met lippen (!), een te groot hoofd, ongelijkvormige slappe vinnen, zwartbruine lubberige vlezige huid, en asymmetrische staartvin. Maar door zijn imposante uiterlijk zal de reuzenbekhaai niet veel vijanden te vrezen hebben, op één na, namelijk de potvis die niet zo onder de indruk is van deze bijzondere haai.

Veel meer informatie hebben we niet over deze zeldzame haai. Als soort lijkt hij het toch goed te doen, want de reuzenbekhaai zwemt al 23 miljoen jaar in onze oceanen rond en is één van de vele mysteriën van de diepzee.

De reuzenbekhaai is nog niet vaak gefilmd. Deze video van Shark Week geeft een goed beeld van zijn indrukwekkende verschijning:

Bronnen: Arkive.org, FrenchTribune.com, Sharks-World.com, BusinessInsider.com ©PiepVandaag.nl Nina Cohen