De senaat van de Amerikaanse staat Californië heeft een anti-broodfokwet aangenomen, waardoor dierenwinkels geen dieren van broodfokkers meer mogen verkopen. De California Assembly Bill 485, the Pet Rescue and Adoption Act, werd unaniem aangenomen door 32 senatoren.

anti-broodfokwet
Anti-broodfokwet aangenomen door senaat Californië | Foto: Wikimedia Commons

De wet, die werd geschreven door senatoren Patrick O’Donnell en Matt Dababneh en gesponsord door de dierenrechtenorganisatie Social Compassion in Legislation, verbiedt de verkoop van honden, katten en konijnen die zijn gefokt door commerciële intensieve fokkerijen, door dierenwinkels. Dierenwinkels worden door de wet verplicht dieren uit lokale asielen en reddingsgroepen aan te bieden.

Patrick O’Donnell:

“Ik dank mijn collega’s van de Senaat voor hun steun aan deze kritieke maatregel en voor het beschermen van de stemlozen. AB485 geeft zo vel asieldieren de kans om hun thuis voor altijd te vinden, en tegelijkertijd snijdt het de afzetmarkt van broodfokkers in onze staat af.”

Senator Cathleen Galgiani van het 5e district verklaart:

“De meeste Californiërs zijn het erover eens dat we het massaal fokken van dieren, die in lokale asielen terechtkomen en belastingbetalers honderdduizenden dollars kosten om om voor te zorgen en uiteindelijk te euthanaseren, moeten afremmen. Het is een dure en niet-duurzame vicieuze cirkel. AB 485 haalt de broodfokkers uit de dierenwinkels en geeft asieldieren een betere kans om geadopteerd te worden.”

Senator Matt Dababneh:

“Ik ben een trotse co-schrijver van de ‘Pet Rescue and Adoption Act. (…) Deze wet is een belangrijke stap in het beëindigen van de onmenselijke en betreurenswaardige fokpraktijken en het bevorderen van verhoogde adoptiemogelijkheden voor huisdieren bij lokale asielen.”

Het werk is echter nog niet gedaan. De wet gaat pas in werking, nadat de Gouverneur van Californië, Democraat Jerry brown, zijn handtekening heeft gezet. De wetsontwerp gaat nu kort terug naar de Assembly Floor voor een gelijke stemming over de amendementen die in de Senaat zijn aangenomen, daarna naar het bureau van de Gouverneur ter ondertekening.

Dababneh:

“Ik kijk er naar uit om samen te werken met mijn collega-senatoren om zeker te zijn van de steun van de Gouverneur.”

Bron ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor