De Arctic 30, de dertig bemanningsleden van het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise, worden onder mensonwaardige omstandigheden vastgehouden in Rusland. Dit verklaarde de advocaat van Greenpeace, Sergej Goloebok, gisteren tijdens een persconferentie in Moermansk.

Greenpeace - opvarenden
Foto via Greenpeace

Op 19 september jongstleden werd de Arctic Sunrise door de Russische autoriteiten geënterd tijdens een protestactie bij een olieplatform van het Russische Gazprom in de Pechora Zee. Alle bemanningsleden werden gearresteerd (28 actievoerders, 2 journalisten) en hoorden zich aangeklaagd worden voor piraterij. Hierop staat een maximale gevangenisstraf van 15 jaar.

Slechte omstandigheden

Volgens Goloebok hebben verschillende actievoerders geen toegang tot drinkbaar water en worden zij allen constant in de gaten gehouden door camera’s, zelfs tot aan het toiletbezoek aan toe.

De raadsman verklaarde ook dat sommige actievoerders gevangen worden gehouden in Apatity, zo’n 190 kilometer van Moermansk. Het vervoer van hen naar de rechtbank in Moermansk geschiedt in onverwarmde celwagens:

“En niemand krijgt de gepaste medische zorgen.”

Familie

De opvarenden van de Arctic Sunrise komen uit 18 verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Groot-Brittannië, Frankrijk en ook Nederland. Volgens Goloebok levert dat moeilijke situaties op:

“Ze mogen niet met hun familieleden praten via de telefoon, want ze moeten een taal gebruiken die begrepen kan worden door het gevangenispersoneel.”

Greenpeace is een e-mailactie gestart.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl