In het Gelderse Nijkerk zijn 10.000 eenden vergast door de NVWA, nadat in een eendenfokkerij of ‘vermeerderingsbedrijf’ vogelgriep is vastgesteld. In de nabije omgeving zijn veel andere pluimveebedrijven, waarvoor beperkende maatregelen zijn ingesteld.

10.000 eenden vergast om vogelgriep in Nijkerk
10.000 eenden vergast om vogelgriep in Nijkerk | Foto: publiek domein

Van oudsher zijn er veel eendenfokkerijen aan de noordelijke en noordwestelijke rand van de Veluwe, net als de alom bekende kippen van Barneveld. In de nabije omgeving van Harderwijk verdwenen veel eendenfokkers, om plaats te maken voor woningen. Maar her en der vind je ze nog terug in de landbouwgebieden langs de Veluwerand, zoals in de Gelderse Vallei.

In de 1-kilometerzone rond het besmette bedrijf in Nijkerk ligt 1 ander pluimveebedrijf, maar dat staat leeg. In de 3-kilometerzone zijn 6 andere pluimveebedrijven, die de komende twee weken door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) gemonitord worden op ziekteverschijnselen.
.

.
Het besmette bedrijf in de Gelderse Vallei ligt aan de rand van het extreem ‘pluimveedichte gebied’ rond Barneveld en Voorthuizen. In de 10-kilometerzone rond de eendenfokkerij in Nijkerk bevinden zich 196 andere pluimveebedrijven, waarvoor per direct een vervoersverbod geldt. Zoals gebruikelijk vindt er ook een onderzoek plaats of en op welke wijze de besmetting is overgebracht door mensen.

Bron:

©AnimalsToday.nl BVR