Vanaf volgend jaren mogen huisdieren niet meer in etalages van winkels worden geplaatst. Deze maatregel werd afgelopen vrijdag (Dierendag) bekend gemaakt door staatssecretaris Sharon Dijksma

Konijnen in de etalages
Konijnen in de etalage | Foto: David d’O / Foter / CC BY-NC-SA

Het feit dat de dieren niet meer geëtaleerd worden zou ervoor moeten zorgen dat er niet meer in een opwelling tot aankoop wordt overgegaan met alle gevolgen van dien. Daarbij mogen kinderen van onder de 16 helemaal geen dieren meer kopen zonder begeleiding van een meerderjarige.

Maatregelen

Dijksma maakte nog een aantal getroffen maatregelen bekend om het welzijn van landbouw- en gezelschapsdieren te verbeteren. Zo mogen vanaf 2014 ‘bijteentjes’ van honden niet meer worden verwijderd en vanaf 2018 is het leewieken (amputeren van een deel van de vleugel van een vogel) verboden.

Een fokprogramma moet gaan zorgen voor meer natuurlijke bevallingen in plaats van keizersnedes bij onder andere koeien, maar ook honden. Vriesbranden van cijfers in de huid van melkvee moet verdwijnen. De sector heeft tot juni 2016 de tijd om met alternatieven te komen. Onthoornen van kalveren en geiten moet diervriendelijker en met pijnbestrijding.

Bronnen: NOS.nl & Volkskrant.nl ©PiepVandaag.nl