Een macaber gezicht vorige week in de Spaanse plaats Salas: aan een verkeersbord hing het hoofd van een Iberische wolf. Het is een luguber signaal dat de beschermde diersoort niet welkom is en helaas staat dit incident niet op zich. Wolven zijn in Spanje vaker het slachtoffer van misdrijven, die onderzocht worden door de politie-eenheid Guardia Civil.

Iberische wolf | Foto: Wikimedia Commons
Iberische wolf | Foto: Wikimedia Commons

Boze boeren door succesvolle comeback
Het is helaas geen uitzondering: natuurbeschermers en boeren staan lijnrecht tegenover elkaar in hun opvattingen over de wolf. Nadat de Iberische wolf in de jaren 1960 bijna was uitgestorven, heeft het schitterende roofdier dankzij beschermingsmaatregelen een comeback gemaakt. Er zijn nu meer dan 2000 dieren in heel Spanje, met zeker 250 aparte troepen, van het noorden tot net boven Sevilla in het zuiden.

Hoewel dit een groot succes is, moeten boeren niets hebben van de wolf. Met het stijgen van de wolvenpopulatie steeg namelijk ook het aantal aanvallen op vee. Hiervoor worden de boeren gecompenseerd: tussen 2011 en 2015 dienden boeren 14.500 aanvragen in vanwege gedood vee, alleen al in de regio Asturië, in het noordwesten. Volgens boeren is de compensatie echter niet voldoende. Daarnaast vallen wolven ’s nachts de kleinere en zwakkere dieren aan en verwonden ze geregeld ernstig, zonder ze te doden en op te eten.

Ondanks dat de wolf een beschermde diersoort is, mag het dier in bepaalde delen in het noorden van Spanje worden bejaagd door jagers met een vergunning. De autoriteiten van Asturië hebben voor 2016 een quotum van 45 wolven in de regio vastgesteld.

Wraak op wolven
Al enige tijd worden in de regio Asturië wolven illegaal gedood, waarvan de koppen worden opgehangen. De Spaanse politie is op zoek naar degenen die verantwoordelijk zijn voor deze misselijke daden, die waarschijnlijk bedoeld zijn om wraak te nemen op wolven. In april 2015 was op PiepVandaag.nl vergelijkbaar nieuws te lezen. Vorig jaar nog werd een boer in de regio Cantabrië veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en een boete van €118.770, omdat hij 24 dieren had vergiftigd, waaronder honden, een kat, vossen en rode wouwen. Met vergiftigd vlees had hij getracht de wolven in de buurt van zijn boerderij om te brengen.

Demonstratie tegen beheer met geweer
Dat veel Spanjaarden de jacht op Iberische wolven veroordelen, blijkt uit de historische demonstratie op 13 maart in Madrid, waarbij duizenden mensen protesteerden tegen het doden van wolven. Volgens Juan López Uralde, woordvoerder van de nieuwe Spaanse groene en ecosocialistische politieke partij Equozou, wordt nog geen 1% van de schade die de veehouderij lijdt door de wolf veroorzaakt. Tevens is de aanwezigheid van het dier zeer belangrijk voor de natuurlijke balans van ecosystemen.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde