Aan de grens tussen Frankrijk en Spanje is op 3 juni rond het middaguur een vrachtwagen gekanteld. Van de meer dan duizend biggetjes die in het laadruim waren samengepakt hebben ruim tweehonderd de klap niet overleefd.

Foto: Michael Phillips/Flickr
Foto: Michael Phillips/Flickr

De biggen waren onderweg van Nederland naar Spanje om daar te worden vetgemist en vervolgens te worden geslacht. In het bergachtige gebied van de Pyreneeën voor de grens reden de Spaanse chauffeur en zijn Belgische partner vermoedelijk aan een veel te hoge snelheid waardoor de zwaargeladen vrachtwagen in een bocht kantelde. De beide mannen zijn ongedeerd gebleven, maar de 1.100 biggetjes achterin betaalden een zware prijs met verwondingen en ruim 200 zelfs met de dood.

De gendamerie plaatste een wegomleiding rond de plek van het tragische ongeval waar de lijkjes door de hulpdiensten op een stapel naast de vrachtwagen werden gegooid. Om de overlevenden te kalmeren en langs de kant van de klap en de hitte van een mediterraanse middag te laten bekomen, werden ze met water besproeid. Een aantal biggen wist aan de dood te ontsnappen en vluchtte naar een naburig bos om zich te verschuilen. Helaas zal hun vrijheid van korte duur zijn, want plaatselijke jagers werden ingeschakeld om de biggen te vangen.

Hoewel zulke verkeersongevallen gelukkig uitzonderlijk zijn, is het niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat dit gebeurt. Eerder berichtte PiepVandaag nog over een gekantelde vrachtauto die van Nederland naar Italië reed en een andere gekantelde vrachtwagen bij Nieuwerkerk. Helaas zijn de dieren altijd het grootste slachtoffer.

Bron ©PiepVandaag.nl Bram Vogels