Dierenrechtenactivist en voormalig dolfijnentrainer Ric O’Barry hoopt dat het Dolfinarium Harderwijk wil meewerken aan een uniek project. Hij stelt voor een aantal Harderwijkse dolfijnen twee jaar onder te brengen in een reservaat, waarbij de dieren leren in de natuur te leven.

Ric O'Barry
Ric O’Barry | Foto via Facebook

Maandagavond was O’Barry te gast bij RTL Late Night en verduidelijkte aan het publiek waarom dolfijnen ongeschikt zijn om in gevangenschap te houden en kunstjes te vertonen. Dit maakt de dieren depressief, terwijl bezoekers denken dat dolfijnen, die bekend staan om hun ‘glimlach’, vrolijk en gelukkig zijn en dolfinaria deze misvatting graag in stand houden. O’Barry hekelde de dolfijnenshows:

“Het dolfinarium is geen dierentuin, maar een circus.”

Hierover ging hij in debat met dolfinariumdierenarts Niels van Elk, die van mening is dat aan het gedrag van de dolfijnen af te leiden is dat ze juist goed in hun vel zitten.

Zo’n 100 demonstranten, waaronder Ric O’Barry, protesteerden dinsdag na de oproep bij RTL Late Night voor het Dolfinarium. Zij kregen een rondleiding, ook achter de schermen, waarna O’Barry zijn plan besprak met woordvoerder Taco Rietveld, om twee of drie dolfijnen uit Harderwijk een paar jaar in een reservaat op te nemen en te leren ‘dolfijn’ te zijn. O’Barry wil daarmee bewijzen dat dolfijnen, die in gevangenschap zijn geboren, wel degelijk in zee kunnen leren leven. Het is de bedoeling dat alle vorderingen die de dolfijnen maken worden vastgelegd in een logboek, wat het publiek elke dag kan volgen.

Janet Mulder van Empty the Tanks, die elke maand bij het Dolfinarium demonstreert, was gisteren aanwezig bij het protest en de aansluitende rondleiding. Zij was geschokt door wat ze in het Dolfinarium te zien kreeg:

“Het is zó triest! Het is schandalig dat dolfijnen zo worden gehouden. De oudere dolfijnen hebben geen tanden meer in hun bek, alleen nog maar tandvlees. Ze kunnen niet jagen en het enige wat ze hebben is een bal om mee te spelen”.

Niels van Elk, dierenarts bij het Dolfinarium in Harderwijk, verklaart aan RTL Nieuws dat ‘zijn’ dolfijnen gelukkig zijn. Volgens hem maakt het een dolfijn, die in het wild wel honderd kilometer per dag zwemt, niet uit of hij nou in de open zee zwemt of in een tank. Als hij maar kan zwemmen. O’Barry is het daar absoluut niet mee eens, zo verklaart hij aan RTL Nieuws:

“Ze krijgen veel stress, want het zijn vrije wezens met sonar. Hun voornaamste zintuig is sonar. Zij [dolfijnen in het Dolfinarium – red.] gebruiken hun sonar niet meer, want ze hebben het niet meer nodig. Ze gebruiken het om te navigeren. Ze gaan nergens meer heen en ze jagen niet meer. Dat is onthouding van zintuiglijke prikkels”.

Donderdaag gaat Ric O’Barry weer naar huis. Daar gaat hij zijn plan verder uitwerken en protocollen opstellen. Dan zal hij zijn plan officieel aanbieden aan het Dolfinarium in Harderwijk. Indien het Dolfinarium instemt met O’Barry’s plan, zal Janet Mulder niet meer protesteren voor het Dolfinarium, zo is de afspraak. Mulder:

“Het Dolfinarium moet een compromis sluiten. Het is gewoon duidelijk dat het een aflopende zaak is”.

Ric O’Barry was dolfijnentrainer in het Miami Seaquarium en jarenlang de trainer van de dolfijnen die de hoofdrol speelden in de serie Flipper. Hij was daarnaast betrokken bij de vangst van dolfijnen uit het wild. Door zijn nauwe samenwerking met deze intelligente dieren werd O’Barry een fel tegenstander van dolfijnen in gevangenschap: hij voert al meer dan vijftig jaar actie en maakte onder meer de spraakmakende documentaire ‘The Cove’ over de dolfijnenjacht in Taiji.

De fundraising die Janet Mulder op 29 mei organiseerde voor The Dolphin Project meer dan €2300 opgebracht. Empty the Tanks, Stop Dierenleed NL en Bite Back organiseren regelmatig protestacties voor de sluiting van Dolfinarium Harderwijk en Boudewijn Seapark Brugge.

PiepVandaag filmde onlangs een interview met Ric O’Barry, wat binnenkort gepubliceerd zal worden.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde en Monique van Dijk Armor