11 olifanten zijn afgelopen zaterdag door stropers doodgeschoten in het Tsavo National Park in Kenia. Hun slagtanden zijn afgehakt. Dit is de grootste slachtpartij voor ivoor die ooit in Kenia is aangericht.

Afrikaanse olifant
Afrikaanse olifant | Foto: Wikimedia Commons

 

Geen olifant veilig
Kenya Wildlife Service deed deze gruwelijke ontdekking in het zuidoosten van Kenia en houdt een klopjacht op de groep stropers, die waarschijnlijk uit 10 personen bestaat. Ook Changilla, een van de geliefde stieren van Save the Elephants, werd pas doodgeschoten. Stropers hadden zijn lichaam bedekt met takken, waardoor rangers moeite hadden hem te vinden. Volgens Save the Elephants zijn de afgelopen zes weken bijna 20 olifanten gedood in Noord-Kenia, in de omgeving van Isiolo.

Gedood voor prullaria
Tussen 1970 en 1980 was de massaslachting onder olifanten zo groot dat er maar weinig dieren overleefden. Na enkele decennia van relatieve rust, waaronder door het verbod op handel in ivoor in 1989, neemt stropen de laatste jaren weer schrikbarend toe. De grote vraag uit Azië naar ornamenten van ivoor is de oorzaak van de welig tierende smokkel. Gemiddeld worden zo’n 100 olifanten per jaar gedood in Kenia.

Bronnen: BBC News, Examiner, Save the Elephants ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde