De dag na de IPCC-persconferentie keurde de Chileense regering de aanleg van een nieuwe ijzer- en kopermijn goed en bedreigt hiermee de pinguïnpopulatie in Noord-Chili. De Humboldtpinguïn is een bedreigde diersoort en leeft aan de kust van de Stille Oceaan. De nieuwe mijn, Dominga, brengt giftige stoffen, vrachtverkeer en hoogstwaarschijnlijk olielekken met zich mee, waardoor de bedreigde soort het nog moeilijker krijgt in haar voortbestaan.

pinguïn
Zeldzame Humboldtpinguïn in gevaar door mijnbouwproject Chili | Foto: Pixabay

Humboldtpinguïn

De Humboldtpinguïn is een middelgrote pinguïn van ongeveer 70 cm lang en weegt tussen de 4,5 en 5 kilo. De zwart-witte pinguïn heeft donkergrijze poten en een roze cirkel rond de ogen en langs de bovenkant van de snavel als een kleurrijk kenmerk. Hij leeft op de Humboldteilanden gelegen aan de kust van Chili en Peru. Vanwege de constante verandering in omvang van deze pinguïnpopulatie, is de huidige grootte momenteel onbekend. De niet-vliegende vogel heeft de status van bedreigde soort gekregen.

Impact mijnbouwproject op pinguïns en walvissen

De toekomstige mijn Dominga is een ijzer- en kopermijn in Coquimbo, een regio in het noorden van Chili. De grote opgravingen leveren grote schade aan de bodem en het bodemleven. Om de mineralen uit de ijzer- en kopererts te verkrijgen, is bovendien een toevoeging van chemicaliën nodig. De zure mijnafvoer vloeit naar de oceaan waar deze pinguïns, vissen en mariene zoogdieren zoals zeeleeuwen, vergiftigt.

In de bouwplannen van het Dominga-project zit de aanleg van een nieuwe haven inbegrepen. Het vrachtverkeer zal naast een constante gigantische CO2-uitstoot en ongetwijfeld olielekken ook het onderwater mariene leven sterk verstoren, bijvoorbeeld in de communicatie en navigatie van walvissen en dolfijnen. Het gebied is een geliefde toeristenattractie om pinguïns en walvissen te bezichtigen en bovenal zeer waardevol voor het Chileense ecosysteem.

Voormalig burgemeester van Coquimbo:

“Het zal het belangrijkste reservaat van de Humboldtpinguïn ter wereld ernstig aantasten. Meer dan 80 procent van de populatie leeft hier. Het is een voedingsgebied voor walvissen en dolfijnen. Het is een van de 14 wereldpunten van grootste diversiteit, in 2017 kwamen 1500 mariene wetenschappers van over de hele wereld op deze plek bijeen voor het wereldcongres van beschermde mariene gebieden, vanwege de natuurlijke rijkdom in dit gebied.”

Protest

Onbegrip en boosheid heerst onder veel Chilenen. Lobby blijkt boven milieubescherming te staan. De eigenaar van de nieuwe mijn is Carlos Alberto Délano, een vriend van de Chileense president Sebastián Piñera. Milieuactivisten, dierenliefhebbers en omwonenden zijn in protest de straat op gegaan. Zij hopen dat het project alsnog wordt afgekeurd bij de Hoge Raad.

Gedeputeerde Diego Ibáñez:

“Ontwikkeling kan niet langer ten koste gaan van ecosystemen, natuurlijk, ecologisch en cultureel erfgoed. Het moet een duurzame en eerlijke ontwikkeling zijn, rekening houdend met de klimaatcrisis en de IPCC-rapporten waarin staat dat het behoud van biodiversiteit van essentieel belang is in de bestrijding van de klimaatcrisis.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools