Het kalf van orka Morgan is op 10 augustus in het zeezoogdierenpark Loro Parque op Tenerife overleden. Orka Morgan werd bekend doordat ze in 2010 verdwaalde op de Waddenzee en opgevangen werd in het Dolfinarium in Harderwijk. Morgan raakte na haar verhuizing naar Spanje zwanger van één van de mannetjes in het park. 

orka Ula
RIP Ula. De dochter van orka Morgan werd maar drie jaar oud | Foto: Pixabay

Het kalf Ula werd in 2018 geboren, wat volgens het park ‘een ongelukje’ was. Volgens Loro Parque werd Ula een paar maanden geleden al eens ziek, maar knapte ze met professionele zorg weer op. Begin augustus merkten de verzorgers dat de gemoedstoestand van de orka veranderd was. Opnieuw was Ula ziek. Enkele dagen geleden overleed ze. Het dier wordt nog onderzocht op de oorzaak van haar overlijden.

Juridisch getouwtrek

Over orka Morgan wordt al jaren juridisch gesteggeld. In 2010 werd ze ernstig verzwakt gevonden in de Waddenzee en besloot men haar naar het dolfinarium in Harderwijk te brengen om te herstellen. Een jaar later verhuisde het dier met toestemming van het kabinet naar Tenerife. Tegen dat besluit werd fel geprotesteerd door dierenactivisten uit binnen- en buitenland.

Geert Vons: Orka Morgan

Zij vonden dat Morgan in zee moest worden teruggezet, in plaats van in een pretpark te worden geplaatst. Tal van deskundigen spraken elkaar tegen over de vraag of de ooit verdwaalde jonge orka in zee zou kunnen overleven. De Raad van State oordeelde in 2014 dat de toenmalig staatssecretaris Henk Bleker een juist besluit had genomen: er zou geen realistisch alternatief zijn.

Fokprogramma

Dat Morgan zwanger raakte, was volgens Stichting Free Morgan het bewijs dat de orka in een fokprogramma terecht was gekomen, dit zou tegen de afspraken zijn. De bestuursrechter oordeelde eerder dit jaar echter anders: de zwangerschap was geen bewijs voor het opnemen van Morgan in een fokprogramma. Het dier mocht in het park blijven.

Morgan is inmiddels 11 jaar oud. Met enige regelmaat kwamen de afgelopen jaren berichten uit het entertainmentpark dat het niet zo goed ging met haar, doordat de andere orka’s haar aanvielen. Het Loro Parque sprak dat zelf altijd tegen.

Video: Orka Morgan aangevallen in Loro Parque

Actie tegen dierenpretparken

Mede door de documentaire Blackfish uit 2016 is het houden van orka’s in dierenpretparken wereldwijd onder druk komen te staan. De documentaire vertelt het verhaal van orka Tilikum, die in Amerikaanse dolfinaria drie mensen doodde. Ook in Nederland wordt actie gevoerd tegen zogenaamde dierenpretparken. Zo is House of Animals samen met Sea Shepherd naar de rechter gestapt om bezwaar te maken tegen de uitvoervergunning voor acht dolfijnen, twee walrussen en twee Californische zeeleeuwen naar China. Dit is niet in het belang van de dieren maar van de parken. Bovendien heeft House of Animals een paar dagen geleden een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie om de misleidende slogan ‘Beleef, Ontdek, Bescherm’, waarmee het dolfinarium bezoekers trekt, te laten verbieden. House of Animals stelt zich op het standpunt dat het dolfinarium niets meer en niets minder is dan een circus met wilde dieren, en dat is in Nederland verboden.

Karen Soeters naar RCC tegen campagne Dolfinarium

 

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée