Minister Frans Timmermans heeft gisteren via Facebook laten weten in gesprek te blijven met de Russische autoriteiten met betrekking tot de acties van Greenpeace bij het olieplatform van Gazprom in de Pechora Zee.

Arctic Sunrise
De Arctic Sunrise | Foto: Wikimedia Commons

Afgelopen woensdag werden vier actievoerders van Greenpeace gearresteerd door de Russische kustwacht wat gepaard ging met buitensporig geweld. Ook donderdag zijn er actievoerders gearresteerd. In total zitten er nu zeker 27 Greenpeace-activisten vast.

De actievoerders werden volgens Greenpeace gedwongen om op hun knieën op het helikopterplatform te wachten terwijl er wapens op hen gericht waren. Een van de arrestanten zou de Nederlandse campagneleider Faiza Oulahsen zijn. Drie andere leden, die zich verschanst hadden in de radiokamer van hun schip, lieten via Twitter weten dat Russische kustwachters schreeuwden en de deur probeerden in te trappen.

Greenpeace voert actie om te voorkomen dat de oliemaatschappij Gazprom boringen gaat verrichten in de Pechora Zee ten zuiden van Nova Zembla. De organisatie acht het een kwestie van tijd voordat er een milieuramp wordt veroorzaakt door het olieplatform. Gazprom en de Russische autoriteiten zijn niet gediend van de aanwezigheid van actievoerders en harde tegenmaatregelen worden niet geschuwd.

Lees meer achtergrond en informatie over de actie van Greenpeace bij het boorplatform.

Bron: RefDag.nl RTLNieuws ©PiepVandaag.nl