Mensen hebben door de tijd heen grote dingen bereikt, dingen die geïnspireerd hebben tot het maken van films en het schrijven van liedjes erover. Er is geen tekort aan gedenktekens, gewijd aan inspirerende, dappere en heldhaftige dingen die mensen hebben gedaan. Het helpt ons herinneren dat we allemaal de macht hebben om iets te doen met grote impact. Deze eer is natuurlijk niet alleen weggelegd voor mensen. Zolang als mensen al gedenkwaardige daden doen, doen dieren dat ook.

herdenkingsplaatsen
Bob the squadron dog, Battle of Britain Memorial | Foto: Angelique Lagarde/PiepVandaag.nl

Soms is het iets simpels en kleins, zoals het zijn van een dierbare vriend die vreugde brengt in een familie. Soms is het iets ongelooflijks, zoals het redden van 40 vliegtuigen tijdens een oorlog. Wat het ook is, deze dieren deden iets dat de wereld om ze heen geroerd heeft en de herinnering daaraan zal altijd blijven bestaan.

Door eer te betonen aan deze dieren en te erkennen wat ze gedaan hebben, bevestigen we ook dat hun leven waarde heeft. Dieren zijn in staat om moed, onbaatzuchtigheid, liefde en trouw te tonen en dat is zeker de moeite waard om te onthouden. Ze verdienen respect en waardigheid.

1. Dit monument, op het eiland Guam, eert de ‘Devil Dogs’: 25 marinehonden die speciaal getraind waren om in de Tweede Wereldoorlog strijd te voeren in de jungle. Het staat bij het War Dog Cemetery, waar de honden waardig zijn begraven.

herdenkingsplaatsen
Foto via Wikimedia Commons

2. Een Australische familie hield de geest van hun geliefde hond Phoebe levend op een eenvoudige en speelse manier. Op een strand in de buurt plaatsten ze een plastic bak gevuld met tennisballen. Daarboven een bordje met een foto van Phoebe en de volgende tekst:

“Pak een tennisbal om met je hond te spelen. Hierna mag je de bal weer terug in de bak doen om een volgend beestje te laten genieten. Vergeet niet om ieder moment te leven zoals je hond: met onvoorwaardelijke liefde, loyaliteit en geluk.”

3. Het West Coast War Dog Memorial staat in Riverside, Californië. Het monument eert de soldaten én de honden die gediend hebben in de oorlog. De basis van het beeld wordt omgeven door tegels met een hulde aan iedere hond op zichzelf, gemarkeerd met een zwarte pootafdruk. Beeldhouwer Tom Schomberg:

“Het War Dog Memorial, zoals ik die gecreëerd heb, is bedoeld om de band tussen mensen en hun hondse vrienden te belichten. Daarnaast is het bedoeld om te laten zien dat deze twee groepen hun eigen leven hebben geofferd.”

4. In Jersey City staat het gedenkteken dat de werkhonden eert die onvermoeibaar gezocht hebben naar slachtoffers van de aanslagen op 9 september 2001 in New York. Het monument weegt een dikke 135 kilo en is geïnspireerd op de Duitse herder Hansen, die 150 dagen heeft doorgebracht zoekend in het puin van Ground Zero.

5. Het Franklin Delano Roosevelt Memorial in Washington, DC, geeft de oud-president weer, samen met zijn geliefde hond Fala.

herdenkinsplaatsen
Foto via Wikimedia Commons

6. Dit monument staat in Hyde Park in Londen. Het is opgedragen aan alle dieren die in oorlogen door Britse troepen werden gebruikt.

herdenkingsplaatsen
Foto via Wikimedia Commons

7. Emily de koe ontsnapte in 1995 uit een slachthuis en bracht de rest van haar leven door in de opvang van Peace Abbey. Na haar overlijden werd ze begraven in Sherborn met een gedenkteken voor haar en alle dieren die nog steeds lijden in de bio-industrie.

8. Een bijzonder bermmonument in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Langs de N2 snelweg heeft organisatie Green Renaissance met gebruik van staalborstels voor iedere neushoorn die daar gestroopt is een kruisje gekrast. Zo proberen ze aandacht te vragen voor de vreselijke situatie waarin neushoorns verkeren.

herdenkingsplaatsen
Herdenking langs de Afrikaanse snelweg vanwege de dood van 312 neushoorns | Foto: schermafdruk video

9. Smoky was een Yorkshire Terriër die in de Tweede Wereldoorlog een communicatiekabel door een afvoerbuis onder een vliegveld transporteerde. Haar actie beschermde 40 vliegtuigen voordat ze met pensioen ging en de rest van haar leven doorbracht als therapiehond.

10. Senator Capitool Kitty was 13 jaar lang een geliefde inwoner van Capitol Park. Haar afkomst blijft een mysterie, maar deze zwarte kat werd goed verzorgd en gevoed door medewerkers van het Capitool. Ze werd zo’n beroemdheid dat de voormalige First Lady Sharon Davis zelfs een fictief kinderboek schreef over de avonturen van Kitty. In 2004 werd ze gediagnosticeerd met kanker en moest ze worden ingeslapen. Niet lang daarna werd er een steen geplaatst op de plek waar ze het liefste zat. “In Loving Memory Of Senator Capitol Kitty, 1991 – 2004.”

11. In het Britse Capel-le-Ferne nabij Folkestone is het Battle of Britain Memorial gevestigd. Naast replica’s van vliegtuigen is hier ook een bronzen beeld van een zittende hond te zien. Bob the squadron dog vertegenwoordigt de mascottes van piloten van de gevechtsvliegtuigen in 1940.

Bronnen: One Green Planet, Life With Dogs, Marchfield, Find A Grave ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen