Samen met het Turkse Ministerie van Bosbouw en Waterzaken, Turkse vrijwilligers en veiligheidsdeskundigen heeft de stichting VIER VOETERS 13 dieren gered uit dierentuin Magic World, vlakbij het door oorlog verwoeste Aleppo in Syrië. Het ging om een ernstig verwaarloosde groep leeuwen, tijgers en hyena’s. De eigenaar is al een tijd geleden gevlucht voor de oorlog en liet veel dieren achter.

Aleppo
De reddingsactie bij dierentuin Magic World in Aleppo | Foto: VIER VOETERS

De Nederlandse dierenverzorger Juno van Zon werkt als dierenverzorger bij roofdierenopvang Felida en ging mee met VIER VOETERS omdat hij gespecialiseerd is in grote katachtigen. Juno vond de situatie die hij aantrof in Magic World schokkend:

“We troffen de dieren in heel slechte staat aan. Ze waren uitgehongerd, uitgedroogd en zaten onder de parasieten. Een tijger kreeg tijdens onze reddingsactie een hartstilstand, maar kon gelukkig nog gered worden door een van de dierenartsen.”

Helaas konden niet alle dieren worden gered. In Magic World zaten zo’n vijftig dieren waarvan een deel omgekomen is door bombardementen of ondervoeding. Er zijn 5 leeuwen, 2 tijgers, 2 Aziatische zware beren, 2 hyena’s en 2 honden gered.

De missie heeft veel indruk gemaakt op Juno, maar hij heeft zich geen moment onveilig gevoeld:

“Ik zag in de verte bommen vallen. Er waren overal militairen, tanks en mijnenvelden. We zijn gelukkig goed getraind voor zulke situaties en de overdracht van de dieren was goed geregeld met de Turkse overheid. We hebben ze in Syrië, net over de grens vanaf Turkije, kunnen oppikken.”

Aansterken
Na een lange rit van 24 uur kwamen ze aan op een tijdelijke verblijfplaats in het Wildlife Rescue Center in het Turkse Karacabey. Onderweg zijn ze meerdere malen gestopt om de dieren water en eten te geven. Op deze plek blijven ze om aan te sterken totdat er een permanente opvanglocatie is gevonden. Er is een kans dat er in ieder geval twee tijgers naar opvang Felida gaan, maar er moet eerst gekeken worden hoe goed ze aansterken. Juno blijft voorlopig in Turkije om meer dieren te redden.

Bronnen: RTL Nieuws, VIER VOETERS ©AnimalsToday.nl Sophie Janssen