De gemeenteraad van Mexico Stad besloot deze week een einde te maken aan dolfijnenshows. De groene Partij Partido Verde Ecologista de México (PVME) diende een wetsvoorstel in om een einde te maken aan dolfinaria en ieder vorm van spektakel met zeezoogdieren. Dit soort evenementen benadelen het welzijn van dieren omdat ze gevangen zitten en dus beroofd zijn van hun vrijheid terwijl ze tentoongesteld worden aan publiek.

dolfijnenshows
Mexico Stad verbiedt dolfijnenshows | Foto: legdog Flickr via Compfight cc

Boetes
Unaniem werd er voor het voorstel gestemd. In de wet is opgenomen dat het verboden is om dolfijnen te gebruiken voor publieke of privé evenementen. Wie dolfijnen blijft gebruiken voor shows riskeert een boete van zo’n 5.300 tot 14.200 euro. Verder wordt het tentoonstellen en trainen van alle zeezoogdieren verboden, net zoals het inzetten van deze dieren om mensen te vermaken, bij therapieën en zelfs bij wetenschappelijk onderzoek.

Leonora Esquivel, stichter van Animanaturalis, een organisatie die strijdt voor dierenrechten:

 “Het verbieden van dolfinaria in onze stad betekent een grote stap voorwaarts op het vlak van educatie en wetgeving omtrent dierenrechten. Eindelijk handelt ons land als een natie uit deze eeuw, door spektakels die dierenleed veroorzaken af te wijzen.”

Opvang zeezoogdieren
De bedrijven die de dierenshows geven moeten ervoor zorgen dat de dieren een geschikte huisvesting krijgen, hier hebben ze 3 á 6 maanden voor. Dit kan betekenen dat de zeezoogdieren in een opvang in Mexico of daarbuiten terechtkomen, maar herplaatsing is niet verplicht. De huisvesting moet  aan bepaalde voorwaarden voldoen om te garanderen dat het dier een leefomgeving krijgt die zoveel mogelijk lijkt op zijn natuurlijke habitat.

 In Mexico bestaan nog 27 bedrijven die spektakels met zeezoogdieren organiseren. Zo’n 350 dolfijnen leven hier in gevangenschap. Mexico Stad is een voorbeeld aan het worden voor de rest van het land. In januari werd een nieuwe grondwet  aangenomen in de Mexicaanse hoofdstad, die erkent dat dieren rechten hebben. Ze worden voor de wet beschouwd als wezens met gevoel en met morele waarde. 

 Bron @AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer