Momenteel zijn in Museum Naturalis in Leiden ruim 100 natuurfoto’s te zien van de winnaars van de Wildlife Photographer of the Year-competitie 2016. Het zijn stuk voor stuk prachtige foto’s; schitterende dieren uit exotische oorden, afgewisseld met foto’s uit een tuin dichterbij thuis en indrukwekkende natuurgebieden van over de hele wereld. Vaak schuilt er een fascinerend verhaal achter. En soms toont het de conflicten tussen mens en dier. Dieren worden op diverse manieren bedreigd door de mensheid en de manier waarop we leven. Onderwerpen als stroperij, klimaatverandering en de plasticproblematiek worden scherp geïllustreerd in aangrijpende foto’s. Sinds 1995 organiseert het Natural History Museum in Londen deze jaarlijkse competitie.

Wildlife Photographer
Wildlife Photographer of the Year 2016 | Foto: Scott Portelli, via Naturalis

Iedereen kan aan deze competitie meedoen, ook kinderen zijn welkom. Er zijn verschillende categorieën. Om er maar enkele te noemen: dieren en hun omgeving, dierenportretten, gedrag van zoogdieren, vogels, amfibieën en reptielen, onderwaterfotografie, etc.  In de categorieën Wildlife Photojournalist wordt de relatie tussen mensen en dieren getoond, die uitdagend, prikkelend, ontroerend en beangstigend kan zijn.

Orang-oetans
Zo toont de winnende foto in de categorie ‘Wildlife Photojournalist Award: Story’ hoe ontbossing het leven van orang-oetans bedreigd. Er worden foto’s tentoongesteld die de ontbossing veroorzaakt door de ontwikkeling van palmolieplantages laten zien. Ook de vlucht van orang-oetans voor de bosbranden veroorzaakt door de plantages wordt zichtbaar gemaakt. Om een compleet beeld te vormen worden ook foto’s getoond van het leven van orang-oetans in de natuur, en in de opvang. Het zijn foto’s die de kijker aan het denken zetten over zijn eigen consumptiepatroon en de dagelijkse keuzes in de supermarkt.

Plasticproblematiek
In een andere foto is te zien hoe een zeemeeuw vlak boven het wateroppervlakte water vliegt. Hij sleept echter iets mee: een kleerhanger die is blijven steken aan zijn pootje. Het nestseizoen is aangebroken en de meeuwen zijn op zoek naar allerlei materiaal voor hun nest. De fotograaf zag dit dier nog twee dagen rondvliegen met de kleerhanger aan zijn pootje voordat hij hem uit het zicht verloor. Met de foto wordt de problematiek rondom milieuvervuiling en plasticgebruik aangekaart. Veel vogels gebruiken plastic en ander vuil om hun nesten mee te bouwen.

De fototentoonstelling Wildlife Photographer of the Year 2016 heeft nog veel meer te bieden. Naast de harde werkelijkheid die het gevolg is van menselijke consumptie, komt ook het natuurlijke gedrag van de dieren zelf aan bod. Jachttechnieken, moederliefde, de natuur als speelparadijs, het onderwaterleven. Het zijn allemaal aspecten van het wilde leven in de natuur die prachtig vastgelegd in een foto getoond worden. Het biedt een kijkje in een betoverend mooie wereld. Een wereld die wij, als mensen, moeten koesteren. De fototentoonstelling is nog tot en met 10 september te zien in Museum Naturalis in Leiden.

 ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer