Conflicten tussen mensen en wilde dieren zijn een enorm probleem in India. Het leefgebied van olifanten, tijgers en andere wilde dieren krimpt in razend tempo. Op zoek naar voedsel gaan de dieren bewoond gebied in. En dat heeft grote gevolgen, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Indiase ministerie van Milieu.

mens-dier conflicten
Sporen van een olifant nabij een dorp | Foto: Nirjhar bera/Wikimedia

In India leven geschat 30.000 olifanten in het wild. Dit is zo’n 60 procent van de wereldwijde populatie Aziatische olifanten. Ook leven er volgens cijfers van het Indiaanse Ministerie van Milieu ongeveer 2500 tijgers in India, ook dit komt uit op zo’n 60 procent van de wereldwijde populatie tijgers. Het leefgebied van deze dieren wordt steeds kleiner door de enorme groei in het aantal mensen in India. Enorme stukken bos moeten jaarlijks plaatsmaken voor nieuwe gemeenschappen, plantages, wegen en spoorlijnen. Hierdoor raken dieren steeds meer leefgebied kwijt en raken de gebieden waar zij normaal gesproken komen steeds meer gefragmenteerd. De dieren komen steeds vaker in aanraking met mensen en dit heeft grote gevolgen.

Slachtoffers
Deze week kwam het Indiase ministerie van Milieu naar buiten met schokkende cijfers: tussen april 2014 en mei 2017 zijn er 1.144 mensen gedood door olifanten en tijgers. Dit betekent dat er in de afgelopen drie jaar gemiddeld één persoon werd gedood per dag. 1.052 mensen werden gedood door olifanten en 92 mensen door tijgers.

Maar niet alleen mensen zijn het slachtoffer van deze mens-dier conflicten. Volgens cijfers van het ministerie werden in dezelfde periode 345 tijgers en 84 olifanten gedood. Deze dieren zijn niet alleen slachtoffer van conflicten met mensen, maar tijgers en olifanten zijn ook een van de meest gestroopte dieren in het land. Zij worden gedood voor hun ivoor, botten en huid, die verkocht worden op de zwarte markt voor verwerking in traditionele Chinese medicijnen of om dienst te doen als snuisterij. Veel olifanten komen daarnaast jaarlijks om het leven omdat ze aangereden worden door treinen.

Ecologische verbindingszone
Voor de dieren is een groot probleem het verlies van verbindingszones, verbindingen tussen natuurgebieden. Deze zones gebruiken wilde dieren om zich te verplaatsen tussen natuurgebieden. Door de aanleg van plantages, gemeenschappen, wegen en spoorlijnen, wordt de verbinding tussen natuurgebieden afgebroken. Hierdoor verliezen de dieren leefgebied, beschikken zij over minder voedsel en kunnen zij zich alleen nog maar voortplanten met de dieren in kleiner wordende zones. Belinda Wright, eigenaar van Wildlife Protection Society of India zegt hierover:

“Het kleiner worden van goede kwalitatieve natuurgebieden en toegang van de dieren naar verbindingszones zijn een groot probleem voor de toekomst van de iconische zoogdieren.”

Bronnen: World Animal Protection, India.com, The Guardian, Telegraph, Washington Post ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen