Bij aankomst is het Russische Moermansk is het Nederlandse bemanningslid van het Greenpeace schip Arctic SunriseFaiza Oulahsen, in een cel met verschillende andere vrouwen gestopt. Omdat er geen bedden beschikbaar waren hebben de vrouwen op houten tafels en zelfs op de vloer moeten slapen.

Protest Arctic 30 Amsterdam - Arctic Sunrise
Protest Arctic 30 Amsterdam | Foto via @Grijsen_GP

Het was er ijskoud en het licht bleef de hele nacht aan. Dat blijkt uit een brief van Faiza die maandagavond op de website van Greenpeace is geplaatst.

De actievoerders van Greenpeace zitten nog zeker tot 24 november vast. Ondertussen zijn de beelden van Faiza en de andere bemanningsleden die vanuit een kooi in de rechtszaal van Moermansk werden bezien, de hele wereld overgegaan. Uit de brief die nu gepubliceerd is blijkt dat de omstandigheden in de gevangenis niet veel beter zijn.

“We werden in ranzige hokken gestopt en opgesloten, in afwachting van de zitting. Onmenselijk was het”, aldus Faiza.

Nu duidelijk is geworden dat de bemanningsleden zeker twee maanden cel en mogelijk nog veel meer boven het hoofd hangt werd de ernst van de situatie pas echt duidelijk.

Faiza: “Ik begon mijn kalmte en beheerstheid van de afgelopen dagen langzaam maar zeker te verliezen.”

De solidariteit en de internationale steun voor de dertig bemanningsleden van de Arctic Sunrise, ook wel de Arctic 30 genoemd, doet ze echter veel goed. Via een medewerker van het Nederlandse consulaat in Rusland hoorde Faiza hoeveel steunbetuigingen er binnen stromen bij Greenpeace.

“Ontroerend om te horen! En blij dat we niet vergeten zijn.”

Op de site van Greenpeace is een e-mailactie voor de Arctic 30 te vinden.

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl