Vraag een gemiddelde Europeaan aan welk werelddeel hij denkt bij het woord ‘natuur’ en hij zal Afrika of Noord-Amerika in zijn antwoord betrekken. Een groot aantal denkt echter niet aan ons eigen werelddeel Europa. Toch is dat heel vreemd. Volgens een rapport van Frans Schepers, directeur van Rewilding Europe zijn soorten als bruine beer, wolf en lynx sinds de jaren ’60 flink in aantal toegenomen.

Wisent - comeback
De grootste toename wordt gezien bij de wisent | Foto: Henryk Kotowski, en:User:Kotoviski (from en.wikipedia) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Natuurbescherming
Natuurlijk is de wildstand van Europa niet meer zoals in de 16e eeuw.Vele dieren werden door de mens bejaagd, hun leefgebied werd vernield en vervuiling trad op. Toch, dankzij hedendaagse bescherming van natuurgebieden en het wegtrekken van de bevolking vanuit de dorpen naar de steden konden zeldzaam geworden diersoorten terrein herwinnen.

Toename
Onderzoekers van de Zoological Society of London, Birdlife en The European Bird Census Council hebben 18 soorten zoogdieren en 19 vogelsoorten in Europa onderzocht. Op de Iberische lynx na zijn alle soorten de laatste 50 jaar in aantal toegenomen. De grootste toename wordt gezien bij de wisent en de bever. Zij namen toe met meer dan 3.000%. Grote roofdieren als de bruine beer zijn in aantal verdubbeld en ook het aantal wolven is met 30% toegenomen. De verspreiding van zoogdieren vond het meest plaats in het westen en zuiden van ons werelddeel waar veel natuur is bijgekomen.

Bever - comeback
De bever doet het goed | Foto:: Property#1 / Foter / CC BY-NC-ND

Oogje in het zeil
Toch maken Frans Schepers en zijn team zich zorgen. Veehouders zijn bang voor hun veestapel. Als een wolf zich vergrijpt aan een schaap moet de veehouder een schadevergoeding krijgen. Hier tegenover staat het ecotoerisme. Grote roofdieren trekken massa’s toeristen en brengen dus geld in het laadje. Ook elders in de wereld zien wij dit fenomeen.

“Toch moeten wij een oogje in het zeil houden”, aldus Prof. Jonathan Baillie , directeur van de ‘Zoological Society of London’, “dieren kunnen zomaar weer verdwijnen door bij voorbeeld druk vanuit de landbouw”.

Bruine beer - comeback
Grote roofdieren als de bruine beer zijn in aantal verdubbeld | Foto: Ken Bondy / Foter / CC BY-NC-SA

Bron ©PiepVandaag.nl Walter EijndhovenWord nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur