Een in Indonesië aangespoelde dode walvis bleek na onderzoek een hele berg plastic in zijn maag te hebben. Zes kilo plastic is er in het grote zeezoogdier gevonden, waaronder 115 plastic bekers en twee teenslippers.

potvis
potvis | Foto Justin Hart Daily Mail

Daarnaast werden nog vier plastic flessen, 25 plastic tassen, een nylon zak en meer dan 100 andere plastic resten uit de maag van de walvis gehaald.

Medewerkers van Wakatobi National Park vonden het rottende karkas van de 9,5 meter lange potvis afgelopen maandag in Zuidoost Sulawesi, nadat ze een melding binnen hadden gekregen van milieubeschermers. Onderzoekers van Het Wereld Natuur Fonds vonden het plastic in de maag van de walvis.

De officiële doodsoorzaak is niet vastgesteld. Doordat het karkas te veel is vergaan, is dat niet mogelijk. Het is echter aannemelijk dat de grote hoeveelheid plastic in zijn maag de walvis fataal is geworden.

Indonesië, een land met 260 miljoen inwoners, is het op één na grootste plasticvervuilende land ter wereld, met China op nummer 1. Het land produceert 3,2 miljoen ton aan plastic per jaar, waarvan 1,29 miljoen ton in de oceaan terechtkopmt.

Luhut Binsar Pandjaitan, Minister van maritieme aangelegenheden in Indonesië zegt dat de ontdekking van de walvis de bewustwording onder de bevolking om minder plastic te gebruiken moet gaan verhogen en heeft de overheid aangespoord maatregelen te nemen om de oceanen te beschermen.

Bron: Washington Post ©Animals Today Monique van Dijk Armor