De hoge vraag naar leeuwenbotten in Azië heeft gezorgd voor een vergiftiging van wilde dieren in het Limpopo National Park, net over de Mozambiekse grens van het Kruger National Park. Zo’n twee kilometer van het Machampane Wilderness Camp vandaan kwam een researchteam de karkassen van twee antilopen tegen, een wrattenzwijn en een impala. De dieren zaten onder een korrelig gif. Vlak daarbij lagen twee leeuwen, 51 gieren, drie visarenden en een grote arenduil. Ook is er bewijs gevonden dat er een luipaard is geweest maar zijn lichaam is niet gevonden.

wilde dieren
Grote vraag in Azië naar leeuwenbotten | Foto: Ahmad Qarmish12/Wikipedia

De leeuwen zijn aan stukken gescheurd en de botten zijn verwijderd. 22 gieren zijn onthoofd, hun koppen  zijn waarschijnlijk gebruikt voor ‘muti’ (traditionele geneesmiddelen). Rondom de vergiftigde karkassen zijn valstrikken gevonden. Het team van de Limpopo Transfrontier Predator Project heeft alle vergiftigde karkassen verbrand.

Afgemaakt
Het Limpopo researchteam kwam erachter dat de twee leeuwen zo’n 200 meter versleept waren van de plek waar ze vergiftigd waren. Op die plek zijn ze uiteindelijk afgemaakt en uit elkaar getrokken. De huid, een deel van de buik en de darmen zijn achtergelaten. De twee mannetjesleeuwen waren beide zo’n twee jaar oud. Al hun botten waren verwijderd en het vlees was in stukken gesneden, gedroogd en voor een groot deel weggehaald.

Dit is het tweede vergiftigingsincident dat leeuwen betrof, in hetzelfde gebied. De eerste gebeurde in juli 2014. Hierbij zijn drie volwassen leeuwen gedood, zeven gieren en een adelaar. Het researchteam zegt bang te zijn dat dit het begin is van het op grote schaal stropen van leeuwen voor hun botten in het Limpopo National Park.

Appendix II
Tijdens de recente Convention On International Trade in Endangered Species (CITESCoP17) zijn wilde leeuwen nog steeds vastgesteld als Appendix II, wat betekent dat het exporteren van botten of stukjes van botten absoluut verboden is, evenals het exporteren van klauwen, skeletten, schedels en tanden die van het wilde dier zijn verwijderd en ingeruild voor commerciële doeleinden. Fokkers van de dieren zijn onder de ban uit gekomen. Zuid-Afrika kan jaarlijkse quota indienen voor het exporteren van botten van leeuwen die zijn gefokt in gevangenschap.

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser