De politie in Kathmandu staat versteld van de verklaringen die twee mensen aflegden nadat ze waren opgepakt wegens illegaal bezit van twee rode pandahuiden. Het Central Bureau of Investigation (CIB) van de Nepalese politie arresteerde Aaryan Shrestha (18) en Narednra Lal Shrestha (22) terwijl ze de huiden probeerden te verkopen. De jongens gaven als reden voor het verkopen van de huiden dat ze op het punt stonden een hoog bedrag ervoor te krijgen, omgerekend namelijk zo’n 684,200 euro. Ze zouden de huiden verkopen aan andere politieagenten.

rode panda
Rode panda, ook wel kleine panda of katbeer genoemd (Ailurus fulgens ) | Foto: Pixabay

De politie heeft deze zogenaamde kopers niet kunnen vinden. Hemanta Malla, woordvoerder van de Nepalese politie:

“We hebben de echte reden voor het stropen van de rode panda niet kunnen achterhalen. Ook is er geen research om te bewijzen dat de rode pandahuiden echt zoveel geld waard zijn op de illegale markt. We kunnen alleen maar denken dat de rode pandahuiden traditioneel populair zijn onder de Tibetaanse bevolking. We hebben geen bewijzen van de  bewering.”

Bedreigde diersoort
De overheid en andere dierenorganisaties focussen vaak meer op de bescherming van tijgers, olifanten, neushoorns en andere dieren, terwijl er over de bescherming van de rode panda nauwelijks gesproken wordt, vertellen ambtenaren van de CIB. De status  van de rode panda is pasgeleden veranderd, het is nu een bedreigde diersoort volgens het Red Panda Network, een organisatie die zich richt op het redden van de rode panda’s. De organisatie gaat er vanuit dat er nog ongeveer 2.500 rode panda’s leven in het wild. Stropen is een serieus probleem geworden in de afgelopen jaren.

De rode panda leeft in het algemeen solitair in de natuur in Nepal. Ook zijn ze te vinden in noordoost India, delen van China en in het noorden van Myanmar.

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser