Open brief PvdD Limburg tegen ganstrekken in Grevenbicht

Nog altijd is ganstrekken een traditie waar sommige carnavalvierders in Limburg dol op zijn. Ook komend carnaval staat het ganstrekken, ondanks breed gedragen bezwaren en een wettelijk verbod, in het dorp Grevenbicht gewoon weer op de agenda. Dat was reden voor Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren Limburg om een open brief te schrijven aan Sjraar Cox, die als burgemeester van Sittard-Geleen de vergunning voor het achterhaalde gawstrèkke verleende.

Ganstrekken

Ganstrekken | Foto: Wikimedia Commons

Geachte heer Cox,

Binnenkort is het weer carnaval. Carnavalsdinsdag zal er in uw gemeente anders uit moeten zien dan anders. U mag deze keer namelijk geen vergunning verlenen voor het ganstrekken in het dorp Grevenbicht bij Sittard. Bij dat ganstrekken wordt een speciaal daarvoor gedode gans in een ruiterspektakel onthoofd. Een onsmakelijk en diervijandig spelletje, dat niet meer thuishoort in deze tijd.

Toch gaf u jaar na jaar toestemming voor de onthoofding. Bezwaren van dierenbeschermers legde u naast u neer. Kritiek van de Tweede Kamer en van de verantwoordelijke bewindspersonen negeerde u. En toen de beroepsvereniging van dierenartsen het ganstrekken een luguber spel noemde, waar geen dierenarts aan zou mogen meewerken, haalde u de schouders op. U legde de ganstrekkers geen strobreed in de weg.

Uw lakse houding is niet zonder gevolgen gebleven. De regering heeft ingegrepen met wetgeving, die regelt wat u weigerde te regelen. Het doden van ganzen voor een spelletje als in Grevenbicht is nu wettelijk verboden.

Als burgemeester weet u dat sinds 1 juli 2014 het Besluit houders van dieren van kracht is. In dat besluit – een onderdeel van de Wet dieren – is onder meer een verbod opgenomen op het doden van honden, katten en ganzen. Dat het doden van ganzen expliciet wordt genoemd is niet toevallig. Uit de Nota van Toelichting bij het Besluit blijkt (p.66) dat de regering daarmee een einde wil maken aan ganstrekken in uw gemeente: “Voorts zijn ganzen aangewezen als diersoort waarop het verbod om dieren te doden van toepassing is. Deze aanwijzing is in lijn met het antwoord op vragen van het Tweede-Kamerlid Thieme over het onthoofden van ganzen bij carnaval.

Ganstrekken in de bestaande vorm (met een speciaal daarvoor gedode gans) zal dus niet door mogen gaan dit jaar. Mocht u daarvoor toch vergunning verlenen, dan werkt u misschien mee aan een misdrijf. ‘t Is maar dat u het weet. De maximumstraf die op dat misdrijf staat is 3 jaar cel en een geldboete van € 19.500. Als u dat nog na wil kijken: de hoogte van de maximumstraf is te vinden op pagina 88 van het besluit, in de Nota van Toelichting.

Toch zijn de ganstrekkers ook dit jaar van plan om met carnaval de kop van een gans trekken, schrijven ze op hun website. Carnaval in Grevenbicht is kennelijk niet compleet zonder rituele onthoofding van een gans.

Maar de gans-onthoofders voelen nattigheid – op hun website lees ik dat ze dit jaar een tamme gans gebruiken, die is gedood door een steenmarter. Ik geloof daar niks van. U wel? Misschien is het toch verstandig als u dat laat controleren. Als burgemeester – verantwoordelijk voor de openbare orde – hebt u veel contact met de districtschef van de politie. Handig als u dan alvast de dierenpolitie inschakelt. U zult het zeker toejuichen dat ik dat voor de zekerheid ook zal doen.

Hoogachtend,

Frank Wassenberg
Partij voor de Dieren Limburg

– Voor een uitleg van de ganstrekkers zelf over het omstreden evenement, klik hier (pdf).

©PiepVandaag.nl

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Er zijn zat limburgers die deze walgelijke vorm van “vermaak” afkeuren. Ik ben ook een ras limburger .
  Heeft niks met natuur te doen die bullshit. Een dier dood niet om vermaak of pure lust, mens blijkbaar wel.
  Oneerbiedig en respectloos tegen de wereld waarin je leeft. Verbieden en bestraffen

 2. Om het ganstrekken te begrijpen moet je een ECHTE LIMBURGER zijn, waar de ECHTE CARNAVAL plaats vind. Ik ben een geboren en getogen Grevenbichtenaar, in de volksmond “BEEGTENAER” .
  De gans (en het is dan ook nog steeds een oude gans) wordt door een dierenarts op een humanistische manier gedood, waarna (met vergunning) het ganstrekken kan beginnen.
  Dat er mensen zijn die niet begrijpen dat dit kan, en daar heb ik begrip voor en respect voor, moeten eens echt kijken hoe het in de natuur toe gaat.
  Daar kille de dieren zich onderling om hun eigen plekje te behouden of te veroveren, in hun dierentaal noemen ze dat overschot en wat teveel is of te OUD, moet opgeruimd worden.
  De “BEEGSE gawstrekkers doen dit EENMAAL per jaar, en daar is dan zo’n gedoe over.
  Iedereen die NIET van carnaval houd, blijf lekker achter jullie voordeur zitten en tv of wat dan ook, maar laat de historische cultuur en traditie van Grevenbicht met rust.
  ALLAAF :-)

  • Dat dieren elkaar killen zoals jij het zegt heeft te maken met overleven, ganstrekken niet.
   Het schijnt dat er mensen zijn die kunnen nadenken en die komen er dan achter wat een totale onzin dit is zonder enige waarde.
   En vakantie houden in Limburg, ik begin er niet meer aan, want ik neem vakantie voor mijn rust en dat is in Limburg bijna niet mogelijk, ze verzinnen altijd wel weer een zuipfeest met zeer veel geluidsoverlast.

   • Jan, wij zijn echte Bourgondiërs. Blijf jij maar lekker achter de geraniums zitten

    • En daar moet je trots op wezen, Bourgondiers zijn dat niet mensen die zich schaamteloos alle dagen volproppen met de slechtste rotzooi die er gemaakt word, zonder nadenken waar je voedsel vandaan komt, gewoon vreten en overal schijt aan.

 3. Limburg, hoort dat bij Nederland? Of is dit een primitieve volksstam dat nog geen aansluiting heeft gevonden bij de beschaafde wereld?
  Elke barbaar die hier aan meewerkt zal vervolgd moeten worden.

  • Ja Martin, Limburg hoort bij Nederland. Waarschijnlijk kom jij uit een of ander ei of van een vreemde planeet dat je dit niet weet.
   Hele volksstammen gaan in ONS mooie Limburg met vakantie, deze volksstammen hebben Limburg al jaren ontdekt, maar mensen zoals jij komen niet verder dan jullie Hollandse voordeur. Jammer.
   Allaaf, en laat de ruiters in Grevenbicht, in de volksmond “BEEG” flink trekken aan de kop van de gans. :-)

 4. doortje vanden brink zegt:

  dit is toch niet normaal meer ik vind dit maar erg raar en ik vind carnaval al een stom feest het slaat nergens op echt waar

 5. Zaak voor de politie om deze traditie aan te pakken en te voorkomen mocht het toch gebeuren. iedereen oppakken en veroordelen via een strafzitting. De overheid maakt de wet. De politie handhaaft de wet. Tijd voor strenge handhaving laat maar zien dat het menens is.

 6. Miranda Van Grevengoed zegt:

  Wat is dit nu voor iets verschrikkelijks ??!! Hoe kunnen deze walgelijke dierenbeulen hier lol van hebben !!
  Ik had hier nog nooit van gehoord !! En deze middeleeuwse praktijken moeten direct verboden woorden , waar trouwens dan schijnbaar al een wet voor is !! Deze wet moet gehandhaafd worden !!
  Het zijn sadisten die in de gevangenis thuis horen !!!!!

 7. Hoe kan een burgemeester een vergunning verlenen voor iets dat wettelijk verboden is? Volgens mij kan dat helemaal niet, maar het is ook bijzonder onethisch en ongewenst. Maar bovenal is het natuurlijk een volkomen getikte hersenloze stupide vorm van “vermaak” om onschuldige dieren wreed te mishandelen. Geen normaal denkend mens zou zo iets toch willen? En wat een voorbeeld voor kinderen hoe je met dieren om moet gaan. Als er nu bijvoorbeeld jongens zijn die de auto’s van deze lieden bekrassen of spiegels afbreken “omdat zij dat nu eenmaal leuk vinden”, zouden zij er dan volop begrip voor hebben? Hoe ziek kunnen mensen toch zijn met hun rare behoeftes, “tradities” en gewoontes.

 8. Carnaval, mij best zolang ik geen last heb van die zuippartijen, maar waar gezopen word heb je altijd overlast en vooral dieren zijn dan weer de klos.
  Laat die zuiplappen elkaar zelf de kop eraf trekken en wat weer zwak dat je niet kunt feesten zonder drank.

 9. Misselijkmakende “tradities “.
  Ik heb daar al vaker een petitie tegen getekend !

 10. ilona witowski zegt:

  Achterlijke primitievelingen! Wie heeft er nu plezier in het mishandelen van dieren!

 11. Pffft, ik schaam me dat ik Limburger ben. Wat een idioot gedoe, en zooooo middeleeuws. Carnaval is al een belachelijke `traditie`, maar dit………. echt niet normaal.

  • Ronduit schandalig… Hier nog een.Limburgse die zich gruwelijk er aan ergerd en.schaamt

 12. Het moet een genoegen geweest zijn deze brief te schrijven: ben ook zeer benieuwd naar de officiele reactie….

 13. Gertie Ploeg-Cox zegt:

  Begrijp niet dat ze dit onsmakelijke gebeuren nog steeds laten plaatsvinden in Grevenbicht!
  Een dier doden voor een evenement is onnodig, bovendien geen goed voorbeeld voor kinderen.

 14. Link klopt niet, hier staat een pdf waar het in staat uitgelegd.. http://www.gawstrekkers.nl/wp-content/uploads/2015/01/Publicatie-Beeg-nl_20150122-Copy.pdf

  • Redactie PiepVandaag zegt:

   Dank Giel, we zullen deze link toevoegen, dan kan iedereen zelf een mening vormen over deze omstreden traditie.