Eigenaren van dieren weten het allang: Het hebben van huisdieren heeft een positief effect op zowel de mentale als fysieke gezondheid. De Virginia Commonwealth University School of Business besloot deze wetenschap mee te nemen naar de werkvloer en heeft voor het eerst het effect van honden op het werk onderzocht. En de resultaten zijn positief!

Hondje

Randolph Barker, professor aan de universiteit en hoofd van het onderzoek, zegt hierover:

Honden op de werkvloer kunnen een positief verschil maken. […] Over het algemeen ligt het tevredenheidsniveau van de medewerkers boven de gemiddelden in dezelfde industrie.”

Voor het onderzoek is een week lang een bedrijf in North Carolina met 550 werknemers gevolgd. Per dag waren er tussen de 20 en 30 honden aanwezig op de werkvloer.

Werknemers hebben bij de onderzoekers aangegeven de honden als enorme stressverlichting te ervaren en zagen het als een bonus voor het moraal. Opvallend is ook dat de aanwezigheid van de honden ervoor zorgde dat er meer samenwerking ontstond en de communicatie toenam. Dit resulteerde onder andere in een toename van de productiviteit.

De afname van stress op de werkvloer heeft op lange termijn meer positieve effecten. Zo zorgt een verlaging van de werkstress voor een afname van verzuim en verkleint het de kans op een burn-out. Hiermee is aangetoond dat huisdieren op de werkvloer kunnen worden ingezet als middel om verzuimcijfers te drukken, tegen relatief lage kosten. Volgens Barker is het echter belangrijk om duidelijke regels te hebben om er voor te zorgen dat alleen vriendelijke en goed opgevoede huisdieren worden toegelaten op de werkvloer.

Kanttekening is echter dat de onderzoeksresultaten voorbij gaan aan het feit dat de regels twee kanten op moeten werken. Ook voor de werkgever en werknemer moeten natuurlijk regels opgesteld worden om te voorkomen dat er misbruik gemaakt wordt van de dieren en dat ze het bovenal goed hebben.

Bron ©PiepVandaag.nl Franca Krijnsen