Hoera feest!!! Stichting AAP bestaat vandaag precies 40 jaar. Van harte gefeliciteerd lieve mensen van AAP.

Alweer 3 jaar geleden heb ik voor het eerst kennis gemaakt met David van Gennep en zijn medewerkers. Dat was echt heel bijzonder. Destijds heetten we nog omroep Piep en om steun aan ons te betuigen heeft stichting AAP een Lamponaapje Piep genoemd.

Aapje Piep
Aapje Piep

Het verhaal van Piep is even schrijnend als exemplarisch voor zoveel meer apen en andere dieren. Piep werd in Polen als huisdier gehouden en heeft nooit soortgenoten leren kennen. Haar ex-eigenaars hebben haar in Calais afgestaan, toen bleek dat ze haar niet mee mochten nemen naar Ierland.

Na een leven in een soort vogelkooi zou ze nu of geëuthanaseerd worden of in een proefdiercentrum terecht komen.

Dankzij Stichting AAP mocht ze echter voor het eerst helemaal aap onder de apen worden.

Toen ik destijds haar handje even vast mocht houden in de quarantaineruimte schoten me onwillekeurig weer de woorden van Paul McCartney binnen:

“Voor dieren is hun leven net zo belangrijk als ons leven dat voor ons is.”

Stichting AAP

Recentelijk heb ik Piep weer bezocht. Het gaat nu heel goed met haar. Ze leeft samen met een ander Lamponaapje op één van de eilanden bij AAP.

Haar herstel heeft wel heel lang geduurd. Doordat ze tientallen jaren in die veel te kleine vogelkooi heeft geleefd is haar rug vergroeid en had ze nauwelijks bespiering. Volgens David van Gennep zal zij altijd een getraumatiseerd aapje blijven maar in ieder geval heeft ze dankzij het geweldige werk van stichting AAP een fijne oude dag gekregen.

Hulde!

Vandaag zendt de TROS de documentaire Stichting AAP 40 Jaar Jong uit van 16.35 tot 17.50 uur op Nederland 1 en ook in Koffietijd zal Loretta Schrijver aandacht schenken aan 40 jaar Stichting AAP.

PiepVandaag heeft een filmpje gemaakt over aapje Piep en dat zal binnenkort op deze site te zien zijn.