De grootste bedreiging voor olifanten, en vele andere dieren, is de mens. Nu stroperij de laatste jaren de pan uitrijst, hebben ook de Afrikaanse olifanten zelf door dat ze van ons te vrezen hebben. De dieren blijken zelfs een specifiek geluid te maken als ze elkaar willen waarschuwen voor de aanwezigheid van mensen, blijkt uit recent onderzoek.

Wetenschappers van de universiteit van Oxford voerden experimenten uit met audioapparatuur in Kenia. Ze namen stemgeluiden op van lokale stammen en speelden de geluidsfragmenten af in de buurt van een groep wilde olifanten in rust. De dieren reageerden onmiddellijk, werden waakzaam en renden weg, ondertussen een specifiek keelgeluid makend, een lage grom die de rest van de kudde alarmeerde.
Daarna werd dit geluid afgespeeld bij een andere groep olifanten, die dezelfde vluchtreactie vertoonden. Hieruit blijkt dat het inderdaad om een alarmsignaal gaat waarmee de dieren elkaar voor gevaar waarschuwen.
Extra opmerkelijk is dat het lage gegrom de olifanten niet alleen aanzet tot vluchtgedrag, maar ook informatie lijkt te geven over de soort bedreiging. Geconfronteerd met een ander geluid voor gevaar, zoals een zwerm bijen, lieten de olifanten ook een lage grom horen, maar dit blijkt in toonhoogte te verschillen van hun reactie op het stemgeluid van mensen. De vluchtreactie van een andere groep olifanten, die dit tweede alarmsignaal te horen kreeg, was ook anders. Ze klapperden met hun oren en renden weg, alsof er inderdaad bijen in de buurt waren.
‘Ons onderzoek toont aan dat de alarmsignalen van de Afrikaanse olifant onderscheidt maken tussen twee soorten bedreigingen en de urgentie van het gevaar weergeven’, aldus wetenschapper Lucy King. ‘Uit de akoestische analyse blijkt dat het verschil in signalen voor bedreiging van mensen en van bijen lijkt op een klinkerverandering in onze taal, die de betekenis van een woord kan veranderen.’
Zo’n 36.000 olifanten worden per jaar gedood. Dit is een olifant per kwartier. De dieren hebben dan ook alle reden om op de vlucht te slaan als er mensen in de buurt zijn.
Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Gerelateerde berichten
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Check ons op Instagram
Hier geeft de NVWA toch echt aan dat aanwezigheid van angstige honden een reden is om te handhaven. Beter laat dan nooit...
Dierwelzijn is meer dan alleen de fysieke gezondheid van een dier. Blijft voor mij een raadsel waarom ze niet ingrepen toen er bijna 1000 honden zaten....
Een wonder: vermiste pup Luca na 5,5 jaar terecht - Omroep Gelderland
Mede mogelijk gemaakt door de #veeindustrie Wanneer dringt het door? Onze omgang met dieren is desastreus voor dieren de planeet en onszelf!
Reageren is niet meer mogelijk.