Onlangs publiceerde PiepVandaag.nl artikelen in de reeks ‘Alternatieven voor Dierproeven’: Biomarkers en Human Pathway Discovery. Vandaag vertellen we meer over nieuwe testmethodes om de giftigheid van chemische stoffen te bepalen.

giftigheidstesten
Foto: Aschwin Snel

REACH is een chemicaliënverordening van de EU en staat voor ‘Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemicaliën’. Deze verordening is bedoeld om de giftigheid van bepaalde chemische stoffen voor mens en milieu te bepalen. REACH geldt voor alle chemische stoffen, dus niet alleen de stoffen die bij industriële processen worden gebruikt, maar ook stoffen die gebruikt worden in alledaagse producten zoals schoonmaakmiddelen, verf, kleren, meubels en elektrische apparaten.

Dit betekent dat deze chemische stoffen worden getest op miljoenen proefdieren, die deze stoffen krijgen toegediend op de huid, de ogen of in het lichaam, om te zien welke schade deze potentieel giftige stoffen aanrichten in het dier. Ook wordt er getest of de stoffen giftig zijn voor nakomelingen. Deze testen veroorzaken onnoemelijk lijden in miljoenen dieren.

Humane Society International, een internationale dierenbeschermingsorganisatie, heeft na ruim twee jaar intensief lobbyen bereikt dat bepaalde testmethodes worden aangescherpt en nieuwe testmethodes worden opgenomen, waarbij minder of geen dieren worden gebruikt.

Dit betekent voor proefdieren tot 2020:

Test Wijzigingen Aantal dierenlevens gered
Huidtest letale dosis* Bijna volledig vervangen 15.000 konijnen of ratten
Reproductietoxiciteitstest Vermindering van het aantal dieren 2.400.000 ratten
Huidirritatie test Bijna volledig vervangen 8.250 konijnen
Oogirritatie test Bijna volledig vervangen 13.500 konijnen
Huid allergische test Mogelijke vervanging 218.750 muizen
TOTAAL 2.665.500

*De dosis waarbij een bepaald percentage van de proefdieren sterft als gevolg van de vergiftiging

Nina Cohen is bioloog en heeft zich als wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit Leiden en Universiteit Utrecht beziggehouden met de maatschappelijke en ethische vraagstukken over dierproeven. Bij Humane Society International en een aantal andere dierenbeschermingsorganisaties hield zij zich bezig met alternatieven voor dierproeven. Voor PiepVandaag schrijft zij hier een reeks artikelen over.

©PiepVandaag.nl

Bronnen: HSI, Europa Nu, Uw Europa


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.