Queen of the Sun is een prachtige, kleurrijke film, die bijzondere, alternatieve en inspirerende bijenhouders over de hele wereld volgt, die bijen op een natuurlijke en holistische manier houden. Van Gunther Hauk in de Verenigde Staten tot Massimo Carpinteri in Italië, ieder hebben ze hun eigen unieke filosofische en spirituele inzichten en streven ze om hun bijen veilig te houden, weg van pesticiden en andere oorzaken van de “Colony Collapse Disorder”.

queen of the sun

In de herfst van 2006 kopten alle kranten in de VS over dit verschijnsel. Honingbijen verdwenen op een mysterieuze manier uit bijenkasten in het gehele land. Bijenhouder Dave Hackenburg was de eerste die ophef maakte over de crisis. De bijen verdwenen simpelweg uit zijn bijenkasten. Diezelfde herfst meldden commerciële en hobbybijenhouders verspreid over de Verenigde Staten dat hun bijen met zo’n 30 tot 90% waren afgenomen.

In een interview met de Nieuws-Zeelandse krant The Press vertelt regisseur Taggart Siege:

“Ik had geen idee van het belang van honingbijen totdat ik een artikel las in 2007 dat bijen niet alleen van levensbelang waren voor ons milieu, maar dat ze massaal stierven. Een fenomeen dat de Colony Collapse Disorder genoemd wordt. Het artikel had een citaat van Einstein, waar ik zo bang van werd, dat ik mijn camera oppakte en de volgende drie jaar van mijn leven toewijdde aan deze film. Het citaat luidt als volgt: ‘Als bijen uitsterven, heeft de mens nog maar vier jaar te leven op aarde’. Hoewel niet iedereen het eens is met deze stelling, heeft het een enorme impact op me gehad en het is een feit dat bijen zo belangrijk zijn voor onze planeet, dat we het ons niet kunnen veroorloven ze te verliezen”.

Queen of the Sun (Koningin van de Zon) is een diepe, andere kijk op de wereldwijde bijenproblematiek. De filmmakers (bekend van de film The real dirt of farmer John) nemen ons mee op een spannende reis door de mysterieuze wereld van de bijenkorf en het catastrofale verdwijnen van bijen.

In november organiseert Odin op verschillende locaties in het land informatieve bijenfilmavonden met Odin-imker Jos Willemse, waarop de bijenfilm “Queen of the sun” zal worden vertoond.

De (voorlopige) vertoningsdata:
• Vrijdag 2 november – Driebergen – i.s.m. Stichting De Bijentuin
• Woensdag 7 november – Breda – Estafette de biologische eetwinkel
• Vrijdag 9 november – Amersfoort
• Donderdag 15 november – Zutphen – Estafette de biologische eetwinkel
• Donderdag 22 november – Tiel – landgoed Thedinghsweert

Bekijk de trailer van Qieen of the Sun hieronder:

©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor