Tijdens haar laatste campagne in de Zuidelijke Oceaan heeft Sea Shepherd de slachting van zo’n 750 walvissen door toedoen van de Japanse walvisvaarders kunnen voorkomen. Na 94 dagen actievoeren meerden de schepen van Sea Shepherd, de Steve Irwin en de Bob Barker, aan in Hobart, Tasmanië en Wellington in Nieuw- Zeeland. De Sam Simon kwam iets eerder aan in Melbourne, Australië.

walvissen
Een bemanningslid op de Steve Irwin hijst de Operation Relentless-vlag | Foto ©Sea Shepherd

Het was de tiende campagne tegen de walvisvangst en deze verliep niet zonder slag of stoot. Maar liefst drie aanvaringen waren er tussen de schepen van Sea Shepherd en de Japanse walvisvaarders.

Zo werd eind februari de Bob Barker in zes uur tijd 33 keer zeer dicht bij de boeg gekruisd door een Japans schip met als doel de schroef en het roer van het schip van Sea Shepherd te beschadigen.

Daarbij hebben de Japanse walvisvaarders het navigeren van de Bob Barker moeilijk gemaakt door met enorme zoeklichten de brug van het schip te verblinden. De aanval vond plaats in de Rosszee in de wateren van Antarctica. De bemanning van Sea Shepherd probeerde daar het fabrieksschip de Nisshin Maru te bereiken. Sea Shepherd zette vanaf de Bob Barker kleine bootjes in om de enorme harpoenschepen te verjagen. De walvisvaarders gooiden daarop zakken ijs naar de actievoerders.

‘Hoewel de walvissenstropers nog niet hebben meegedeeld hoeveel dieren ze dit seizoen hebben gedood, zijn we ervan overtuigd dat ze nog geen kwart van hun nepquota hebben gehaald’, aldus Peter Hammarstedt, kapitein van de Bob Barker.

Tijdens de vorige negen campagnes zijn in totaal zo’n 4.500 walvissen gered.

Australië heeft Japan voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gedaagd. In de loop van dit jaar moet de hoogste gerechtelijke instantie van de Verenigde Naties een uitspraak doen over de walvisvaart van Japan. Alleen IJsland en Noorwegen blijven de commerciële walvisvangst, ondanks het moratorium, voortzetten.

Het Japanse Visserijagentschap was niet onmiddellijk bereikbaar voor een reactie.

Bron: Volkskrant ©PiepVandaag.nl