Gisteren is het schip Bob Barker van Sea Shepherd wederom aangevallen door de Japanse walvisvloot. Dat heeft Sea Shepherd Australië (@SeaShepherd_Aus) bekend gemaakt. In zes uur tijd is de Bob Barker 33 keer zeer dicht bij de boeg gekruisd door een Japans schip met als doel de schroef en het roer van het schip van Sea Shepherd te beschadigen.

Sea Shepherd - Bob Barker aangevallen
@SeaShepherdBob | Foto via Twitter

Daarbij hebben de Japanse walvisvaarders het navigeren van de Barker moeilijk gemaakt door met enorme zoeklichten de brug van het schip te verblinden. De aanval vond plaats in de Rosszee in de wateren van Antarctica. De bemanning van Sea Shepherd probeert daar het fabrieksschip de Nisshin Maru te bereiken. Sea Shepherd zette vanaf de Bob Barker kleine bootjes in om de enorme harpoenschepen te verjagen. De walvisvaarders gooiden daarop zakken ijs naar de actievoerders.

Sea Shepherd heeft van het incident melding gemaakt bij de Australische autoriteiten.

 

Greg Hunt, minister van Milieu heeft aangegeven uiteenlopende berichten te hebben gekregen over het voorval en zegt meer informatie in te willen winnen.

Eerder deze maand werd de Bob Barker ook al aangevallen door Japanse walvisvaarders.

Het schip werd toen in de Zuidelijke Oceaan geraakt door harpoenschip Yushin Maru 2, toen het pal voor de boeg van het Sea Shepherd-schip langs voer. Zowel de Steve Irwin als de Bob Barker waren het doelwit van levensgevaarlijke manoeuvres van de bemanning van harpoenschepen Yushin Maru 1 tot en met 3. Deze handelingen zijn in strijd met de zeereglementen.

Omdat de Bob Barker onder Nederlandse vlag vaart vroeg de Japanse regering om actie van Nederland naar aanleiding van de botsing.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl