Ruim 3000 jaar nadat ze in Australië uitstierven zijn zeven Tasmaanse duivels – bekend als joeys – geboren in het 988 hectare grote Barrington Wildlife Sanctuary in New South Wales. Dat meldt de Australische ngo Aussie Ark. De Tasmaanse duivel stierf uit op het vasteland na de introductie van de dingo – een soort wilde hond – en kwam alleen nog voor op het eiland Tasmanië.

Tasmaanse duivels
Wilde Tasmaanse duivels geboren op vasteland Australië | Foto: publiek domein

Hun aantal kreeg opnieuw een klap door een besmettelijke vorm van kanker, die bekend staat als Devil Facial Tumor Disease (DFTD), waaraan sinds de ontdekking in 1996 ongeveer 90 procent van de populatie is overleden.
.

Tasmaanse duivel lijkt kanker te overwinnen door ongekend snelle evolutie

.
Afgelopen september herintroduceerde Aussie Ark 11 Tasmaanse duivels in het wild op het vasteland van Australië, na een eerdere proef waarbij 15 van de buideldieren betrokken waren. Daarmee kwam het totaal van Tasmaanse duivels op het vasteland op 26. En nu, slechts enkele maanden na hun vrijlating, hebben de duiveltjes zich met succes voortgeplant. Natuurbeschermers hebben de kleine dieren, zo groot als een gepelde pinda, geïdentificeerd in de buidels van de moeders.
.

#GNvdD: Tasmaanse duivel keert terug naar het Australische vasteland

.
Tasmaanse duivels zijn ’s werelds grootste vleesetende buideldieren en zijn inheemse toproofdieren.
Volgens Tourism Australia krijgen vrouwelijke Tasmaanse duivels tussen de 20 en 40 joeys tegelijk. De joeys rennen naar de buidel van de moeder, die maar vier spenen heeft. Degenen die de buidel halen, blijven daar ongeveer drie maanden wonen. Aussie Ark zegt maandag in een verklaring:

“We hebben bijna 10 jaar onvermoeibaar gewerkt om de duivels terug te brengen naar de wildernis van het vasteland van Australië, in de hoop dat ze een duurzame populatie zouden vestigen. Toen ze terug waren was het helemaal aan hen. We hebben ze van een afstand geobserveerd totdat het tijd was om de geboorte van onze eerste wilde joeys te bevestigen. Wát een moment was dat!”

Tasmaanse duivels zijn ’s werelds grootste vleesetende buideldieren en zijn inheemse roofdieren. Dit betekent dat hun herintroductie zal helpen bij het beheersen van populaties wilde katten en vossen die op andere bedreigde diersoorten jagen. Duivels zijn ook aaseters, wat helpt om hun omgeving ziektevrij te houden.
.

.
In Tasmanië zelf leven volgens Aussie Ark nog maar 25.000 duivels in het wild. Tim Faulkner, president van Aussie Ark is blij met de geboorte:

“We zijn historisch gezien – zij het in de kinderschoenen – in staat geweest om de duivel terug te brengen naar het vasteland. En vandaag is een nieuwe mijlpaal.”

Bron:

©AnimalsToday.nl