Voor het eerst na meer dan 3.000 jaar leven er weer Tasmaanse duivels op het vasteland van Australië. Elf van deze prachtige buideldieren zijn in een opvang voor wilde dieren uitgezet ten noorden van Sydney. De dieren kunnen hier verblijven in een gebied van 400 hectare, voordat zij zullen re-integreren. Hiermee wordt een ecologisch herstel beoogd.

Tasmaanse duivel
Tasmaanse duivel keert terug naar het Australische vasteland | Foto: gomagoti Flickr via Compfight cc

Iedereen kent de Tasmanian Devil van de Looney Tunes wel. Een snelle maar gedrongen jager, met een enorm temperament. Helaas heeft het dier waar dit tekenfilmfiguur op is gebaseerd een bedreigde status. Na de komst van de dingo’s stierven de Tasmaanse duivels uit op het vasteland van Australië. Ook hebben zij te maken met de Devil Facial Tumour Disease (DFTF), die in 1996 opkwam en waar nog steeds geen geneesmiddel tegen is gevonden. Zoals wij eerder schreven lijkt het immuunsysteem van de dieren echter dusdanig te evolueren dat zij de ziekte zelf zullen overwinnen.

Tasmaanse duivel lijkt kanker te overwinnen door ongekend snelle evolutie

Daarnaast krijgen de Tasmaanse duivels een steuntje in de rug dankzij het fokprogramma van de NGO Aussie Ark. Voorzitter Tim Faulkner:

“Over 100 jaar zullen we terugkijken naar deze dag als de dag die het ecologische herstel van een geheel land in gang zette.”

Balans natuur herstellen

De herintroductie van de Tasmaanse duivel zal er volgens hem voor zorgen dat de balans in de Australische natuur wordt hersteld. Hopelijk zal hierdoor de eeuwen aan schade van geïntroduceerde roofdieren zoals vossen en katten teniet worden gedaan.

De elf Tasmaanse duivels die nu zijn uitgezet volgen op een eerdere groep van vijftien, waardoor er nu in totaal 26 leven op het vasteland van Australië. Dit fokprogramma begon in 2011 met 44 Tasmaanse duivels en is nu uitgegroeid tot een populatie van meer dan 200 dieren. Zij worden zo grootgebracht dat ze natuurlijke gedragingen aanleren, om hun kans op overleving in het wild te vergroten. Don Church, voorzitter van de Global Wildlife Conservation zei hierover:

“Zonder dit geweldige programma hadden wij de Tasmaanse duivel zien uitsterven.”

De re-integratie van de Tasmaanse duivel is onderdeel van een groter plan om wildlife te herstellen in de natuur van Australië. Naast twee toekomstige groepen van deze dieren zullen er ook andere essentiële diersoorten teruggebracht worden.

Aussie Ark kan alle hulp gebruiken voor de re-integratie van de Tasmaanse duivel in Australië. Klik hier om ze te helpen met een donatie.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap