Het konijn: vergeten slachtoffer van de vee-industrie
Het konijn staat op de derde plaats van de meest gekweekte vleessoorten in Europa, met ongeveer 180 miljoen dieren per jaar. In Spanje bevinden zich de meeste fokkerijen. De Spaanse organisatie AnimaNaturalis deed undercoveronderzoek naar de konijnenvleesindustrie in Spanje, en legde hun trieste leven vast…
Overschrijding grens opwarming aarde steeds dichterbij
Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) is er bijna 50 procent kans dat in de komende vijf jaar de limiet van de opwarming van de aarde van 1,5 graad al wordt overschreden. Deze grens is vastgesteld door internationale wetenschappers en overheden als het kantelpunt waarop…
Schildpadden maken omzwervingen door grof navigatiegevoel
Uit nieuw onderzoek blijkt dat karetschildpadden in de Indische Oceaan vaak omslachtige routes afleggen voor korte afstanden. Deze omzwervingen zijn vermoedelijk het resultaat van een vrij gebrekkig navigatiegevoel. Waarom soorten zoals de karetschildpad duizenden kilometers afleggen door de open oceaan intrigeert biologen al sinds Charles…
Vale vleermuis zoemt naar vijand als boze wesp
De vale vleesmuis heeft een bijzonder verdedigingsmechanisme tegen vijanden: wanneer het diertje vastgepakt wordt begint het te zoemen als een boze wesp. Dit gedrag werd bij toeval ontdekt door Italiaanse wetenschappers, die daarna aantoonden dat uilen vrijwel geen verschil horen tussen een echte boze wesp…
Illegale handel in wilde dieren via transportroutes cocaïne
Transportroutes voor drugssmokkel in Midden-Amerika worden steeds vaker gebruikt voor de illegale handel in wilde dieren. Dr. Daan van Uhm, Assistent Professor Criminologie aan de Universiteit Utrecht, concludeert dat criminelen die eerst in de drugshandel zaten massaal overstappen op handel in wilde dieren, want dat…
Hondenras geen goede indicator voor gedrag
Er bestaan veel stereotypes over het gedrag van honden. Zo zou de labrador sociaal zijn, terwijl pitbulls agressief zijn en bijten. Uit recent onderzoek blijkt echter dat hondenras geen goede indicator is voor het individuele gedrag. Moderne hondenrassen zijn gecreëerd in de Victoriaanse periode in…
Insectendiversiteit Amazonegebied verbazingwekkend
Onderzoekers bestudeerden tienduizenden insecten uit het bladerdak van het regenwoud in de Braziliaanse Amazone en ontdekten dat 60 procent van de exemplaren voorkomt op een hoogte van 8 meter en meer. De meeste soorten, en zelfs hele geslachten, zijn nog niet door de wetenschap beschreven,…
Uit onderzoek blijkt: veganistische honden eten gezonder
Veganistische diëten blijken gezonder en veiliger te zijn voor honden dan conventionele, op vlees gebaseerde maaltijden, zo blijkt uit de grootste wetenschappelijke studie hierover tot nu toe. Uit de analyse blijkt dat veganistische honden minder vaak de dierenarts bezoeken en minder medicijnen nodig hebben. De…
Sterke achteruitgang vogelpopulaties in regenwoud Panama
Uit recent onderzoek blijkt dat het merendeel van de tropische vogelsoorten in een tropisch regenwoud in Panama sinds 1977 met minimaal 50 procent is afgenomen. De vogelpopulaties in het Midden-Amerikaanse regenwoud hebben het waarschijnlijk, mede dankzij klimaatverandering en habitatverlies, zwaar. Volgens de onderzoekers worden tropische…
Klimaatrapport VN: plantaardig dieet om de aarde te redden
Nieuw rapport van de VN noemt een plantaardig dieet als een van de meest effectieve manieren om de klimaatcrisis tegen te gaan. 4 april kwam het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties met een nieuw rapport over klimaatverandering. In tegenstelling tot veel…
Onlinehandel in zeer zeldzame zilverduif
Van de ernstig bedreigde zilverduif, een inheemse vogel in West-Indonesië en Maleisië, leven nog slechts tussen de vijftig en duizend individuen. Ondanks het feit dat de zilverduif een beschermde diersoort is, wordt hij nog steeds online te koop aangeboden in de internationale huisdierenhandel. Volgens onderzoekers…
Het spinnenweb als oor – hoe technische ontwikkeling leert van het dierenrijk
Uit recent onderzoek is gebleken dat de wielwebspin zijn spinnenweb gebruikt om beter te kunnen horen. Op die manier is hij in staat zowel vijanden als prooidieren waar te nemen nog voordat zij zijn web aanraken. Een vinding die ook bijdraagt aan innovaties in de…
Nog vele zoogdiersoorten niet ontdekt
Van alle zoogdiersoorten zijn er momenteel meer dan 6.500 bekend. Dat is naar schatting 80 procent van alle zoogdieren die er zijn, blijkt uit nieuw onderzoek. Daarbij gaat het vooral om kleinere zoogdieren die niet eerder gezien zijn. Taxonomie, het onderzoek naar hoe verschillende organismen…
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Wil je ons werk op een bijzondere manier steunen, bijvoorbeeld met een mooi cadeau? Dat kan! Via Birdwise.nl gaat € 7,50 bij aankoop van een vogel of ander dier direct naar House of Animals. Een extra goede reden om zo’n mooie decoratieve tuinvogel, eekhoorn of egel te bestellen. Klik op de foto’s voor meer informatie.
Check ons op Instagram
Wie roofde jonge steenuilen uit nestkast in Leidsche Rijn? https://t.co/deFUukIEZw #AnimalsToday
VolgGrootste krant Spanje stopt met rubriek over stierenvechten https://t.co/2CwYsFsHmE #AnimalsToday
Volg
Volg ons op social media