Na jarenlang klachten te hebben ontvangen over dierenmishandeling in de Dr. Juan A.Rivera Zoo, heeft de regering van Puerto Rico onlangs aangekondigd het amusementpark te sluiten. Het zou daarnaast kampen met grote financiële tekorten. Ook zullen de federale autoriteiten de ingediende klachten gaan onderzoeken. Met dit besluit verdwijnt de laatste dierentuin van het Caribische eiland van de Verenigde Staten.

Puerto Rico
Puerto Rico sluit zijn laatste dierentuin | Foto: publiek domein

De Dr. Juan A.Rivera Zoo is een veel bezochte dierentuin in Mayagüez, Puerto Rico, die een populaire attractie vormt voor zowel lokaal publiek als toeristen. In het park zijn er bijzondere diersoorten te bezichtigen, waaronder bedreigde soorten. In totaal verblijven er ongeveer driehonderd dieren.
Echter zijn er de afgelopen jaren veel klachten ingediend wegens dierenmishandeling. Dierenartsen zullen de dieren onderzoeken en indien nodig, behandelen.

Geredde dieren

De secretaris van het Department of Natural and Environmental Resources (DNER), Anaís Rodríguez Vega, heeft laten weten dat er momenteel al wordt gezocht naar erkende dierenopvangcentra buiten Puerto Rico waar de dieren uit de Puerto Ricaanse dierentuin terecht kunnen.

Anaís Rodríguez Vega op Twitter:

“Vanaf het begin van mijn administratie heb ik beloofd dat ik zou werken voor het beste welzijn van dieren en dat is precies wat ik doe, samen met het @DRNAGPR-team en de federale agentschappen. Ik dank @GovPierluisi voor het nemen van de juiste beslissing.”

Dierenwelzijn

In samenwerking met het ministerie van Justitie van de VS ontfermt het DNET zich over het welzijn van de dieren uit de Dr. Juan A. Rivero Zoo en de bijbehorende opvangfaciliteit in Cambalache. Daarnaast hebben de Procureur van de Verenigde Staten voor het district Puerto Rico, W. Stephen Muldrow, en de afdeling Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen van het Ministerie van Justitie, met de hulp en medewerking van het Ministerie van Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen van Puerto Rico, de inspectie- en het evaluatieproces met betrekking tot de dieren in de dierentuin gecoördineerd. Bovendien zullen dierenartsen en specialisten van The Wild Animal Sanctuary de keuring uitvoeren. Het reservaat met een totale omvang van 33.000 hectare bevindt zich op vier locaties in Colorado en ook in Texas.

W. Stephen Muldrow:

“We waarderen de medewerking van secretaris Anais Rodríguez Vega en haar inspanningen met betrekking tot de gezondheid en het welzijn van de dierentuindieren enorm. Een snelle samenwerking met secretaris Rodríguez Vega en andere functionarissen in Puerto Rico, aan ons gemeenschappelijke doel om de veilige en humane zorg voor alle dierentuindieren te waarborgen, is een topprioriteit van het ministerie van Justitie.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools