Een groep surfers in Boca Barranca, Puntarenas, in Costa Rica heeft woensdagochtend een babygriend gered die vast was komen te zitten in de monding van een rivier. Mauricio Camarena, een van de surfers, ontdekte de walvis rond 5.00 u. In eerste instantie dacht Camarena dat er een zwarte hoop in de buurt van de oever lag. Tot het dier begon te huilen.

babygriend
Foto credit: Two pilot whales swimming side by side via photopin (license)

Camarena:

“Ze was erg zwak en kon niet overeind blijven. Het dier was vanuit de zee zo’n 50 meter de rivier in gezwommen.”

Camarena en zijn metgezellen hielpen het dier terug naar de riviermond en bleven meer dan zes uur bij het jong zodat het op krachten kon komen. In die tijd is er door de lokale bevolking meerdere malen contact opgenomen met ministerie van Milieu en Energie (MINAE) en de kustwacht van Costa Rica. Maar tevergeefs. Geen van beide bureaus reageerden op de oproep.

Camarena:

“Ze vertelden ons dat ze een protocol moesten volgen om te controleren of de walvis een ziekte had. MINAE zou een dierenarts sturen, maar die is nooit op komen dagen.”

De surfers besloten om het niet zomaar op te geven en bleven bij het dier tot het tij gekeerd was en het water begon te stijgen, om zo het dier terug naar zee te leiden. Na een aantal pogingen dook de babywalvis uiteindelijk en verdween de zee in, vermoedelijk op zoek naar zijn kudde en moeder.

Deze griend had geluk dat hij werd gevonden door dierenvrienden; helaas treffen vele andere grienden juist mensen die het slecht met ze voorhebben. Onder het mom van cultuur worden in Taiji en de Faeroër-eilanden jaarlijks duizenden grienden massaal afgeslacht. Afgelopen week was in het tv-programma ‘Herman en Martijn: Op de proef gesteld’ te zien dat zij een stuk walvisvlees aten op de Deense Faeroër-eilanden. Een onbegrijpelijke keuze, omdat Martijn Krabbé ondersteuner is van Sea Shepherd.

De griend is een soort walvis uit de familie der dolfijnachtigen. De griend is op de orka na de grootste dolfijnensoort. Een volwassen griendmannetje is 4 tot 8,5 meter lang en weegt tussen de 2 en 4 ton. Volwassen vrouwtjes zijn kleiner: tussen de 3 en 6 meter lang en 1,8 tot 2,5 ton.

Bron ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen