Een toerist die het op Spitsbergen nodig vond om een selfie te maken met een walrus, heeft een boete gekregen van dik duizend euro. Noorwegen gaat veel strenger handhaven wanneer mensen beschermde diersoorten opzettelijk verstoren.

Toerist op Spitsbergen verstoort walrus voor selfie en krijgt boete
Toerist op Spitsbergen verstoort walrus voor selfie en krijgt boete | Foto (illustratief): publiek domein

Een Poolse toerist wilde een selfie maken met een walrus, op de Noorse archipel Svalbard, bij ons vooral bekend als Spitsbergen. Hij waagde zich hiervoor op een stuk ijsschots, om zo dicht mogelijk bij het beschermde dier te komen. Omstanders waarschuwden de autoriteiten en de man werd snel opgepakt. Met een boete van omgerekend 1060 euro opzak, mocht de Pool zijn vakantie voortzetten.

Walrus beschermde diersoort

De walrus geniet al sinds 1952 een beschermde status. Hij staat op de Noorse rode lijst van bedreigde diersoorten. Het is hier dan ook wettelijk verboden om dit dier te verstoren. Dit geldt niet alleen voor walrussen, maar ook voor ijsberen, zeehonden, walvissen, rendieren en poolvossen.
.

Spitsbergen, toerisme en klimaatverandering

Spitsbergen is een eilandengroep in de Noordelijke IJszee. Dit gebied is voor toeristen aantrekkelijk door het verschijnsel middernachtzon; de zon gaat in de zomer ’s nachts niet onder. De Noorse overheid maakt zich zorgen over de impact van toerisme en klimaatverandering en heeft onlangs strengere regels aangekondigd om de wilde dieren te beschermen. Deze gaan vanaf volgend jaar in.

walrus
Walrussen laat je met rust | Foto: publiek domein

Walrus Freya

Dat te dichtbij een walrus komen, vergaande gevolgen kan hebben, kwam twee jaar geleden pijnlijk aan het licht. In de zomer van 2022 werd walrus Freya gedood. Freya verbleef in de haven van Oslo en trok veel bekijks. Autoriteiten hadden al meerdere malen gewaarschuwd dat het dier zou worden afgemaakt als men niet genoeg afstand zouden houden. Hun redenering was dat ze gestresst zou kunnen raken en daardoor mensen zou kunnen aanvallen. Toch zag je dat mensen, onder wie ook kinderen, nog steeds te dichtbij Freya kwamen. Het dier werd vervolgens afgemaakt.
.

Walrus Freya is afgemaakt door de Noren

Onder de strengere regels, die vanaf volgend jaar ingaan, valt onder andere een verbod om binnen een straal van 150 meter bij een walrus te komen. Voor Freya komt dit te laat. Laten we hopen dat de boetes die hieraan hangen voldoende afschrikken om herhaling te voorkomen. En toeristen stoppen met ‘selfish’ selfies ten koste van dieren.

Bronnen:

Selfies maken met berenwelpen in North Carolina niet bestraft

©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen