Walrus Freya is afgemaakt door de Noren. Wat lijkt op een slechte droom waaruit je hoopt te ontwaken is gebeurd: de Noren hebben de vreedzame Freya het leven ontnomen. Omdat toeristen zich niet wisten te gedragen kozen de Noren voor de weg van de minste weerstand: afmaken in plaats van je gedragen als mens.

Walrus Freya is afgemaakt door de Noren
Walrus Freya is afgemaakt door de Noren (beeld van eerder, hier ligt ze te slapen op een bootje in de haven van Oslo) | Foto: screenshot video PBS NewsHour/YouTube

De schuld van de dood van Freya rust deels bij ons allen; ook wij hebben bijgedragen aan de populariteit van deze bijzondere walrus. Geen dier in een dierentuin, maar een bijzonder zeezoogdier dat uit eigen vrije keuze de mens ten onrechte vertrouwde, en met wat leek op veel plezier onze nabijheid niet uit de weg ging.
.

Walrus Freya in goede doen op Terschelling

.
Het bijzondere gedrag van Freya en de aandacht voor de walrus was echter nooit het startsein, noch een goedkeuring om er een attractie van te maken, ermee te willen zwemmen, aan te raken en er voorwerpen naar te gooien. Dát is wat er gebeurde en daarop reageerde Freya gestrest. Dit kon weer leiden tot ‘gevaarlijke situaties’, en misschien moest het dier daarom ‘geëuthanaseerd’ worden, zo was de absurde redenatie van de Noorse instanties.

Euthanasie of moord?

Natuurlijk wordt het woord ‘euthanasie’ gebruikt, terwijl het gaat om een dier afmaken zonder geldige reden. Euthanasie dient om een wezen uit zijn of haar lijden te verlossen, niet om jezelf van een probleem af te helpen. Maar zo klinkt het allemaal wat vriendelijker, want wie is er nou tegen euthanasie? Daarom wordt het ook zelden moord genoemd, want daarvan spreek je alleen bij mensen. Maar dat was het natuurlijk wel, moreel gezien. In koelen bloede en met voorbedachten rade.
.

Walrus Freya wordt mogelijk door Noorwegen afgemaakt

Walrus Freya is afgemaakt door de Noren

De mens wist zich niet te gedragen en het dier werd ervoor gestraft. De geloofwaardigheid van Noorwegen als normaal functionerende natie mag komende minuten gerust in twijfel gebracht worden. Dit is een misdaad tegen alles wat staat voor dierenwelzijn en -bescherming. Dit is een regelrechte beloning van slecht gedrag en een gebrek aan beschaving en handhaving van de wet. Een beschermde diersoort mag helemaal niet verstoord worden en afmaken is zo uit den boze dat je terecht mag twijfelen aan het gezonde verstand van de verantwoordelijke(n). Noorwegen heeft zich van een lelijke kant laten zien en dat wis je niet zomaar even uit: walrus Freya werd afgemaakt door de Noren.

©AnimalsToday.nl Bart van Riel – eindredacteur