De ook in ons land bekende walrus Freya wordt mogelijk afgemaakt in Noorwegen, vanwege de vele toeristen die zich niet weten te gedragen. Freya werd vorig jaar waargenomen bij Harlingen en Schiermonnikoog en zette de reis voort richting Noorwegen. De jonge walrusvrouw van 600 kilo is nu in de omgeving van Oslo en een bezienswaardigheid die uit de hand loopt.

Walrus Freya wordt mogelijk door Noorwegen afgemaakt
Walrus Freya wordt mogelijk door Noorwegen afgemaakt omdat mensen geen afstand houden | Foto: screenshot video PBS NewsHour/YouTube

Dat Freya, vernoemd naar de Noorse godin van de liefde, door het gedrag van mensen alsnog het slachtoffer dreigt te worden is buiten iedere proportie. De selfiecultuur en sociale media doen hun werk, want mensen willen met het dier op de foto, proberen ermee te zwemmen en naar verluidt willen ze Freya aanraken en worden er zelfs voorwerpen naar het dier gegooid. Inmiddels is de walrus gespannen door al die onnodige en onwenselijke aandacht, zo meldt het Noorse visserij agentschap:

“De walrus krijgt te weinig rust en de professionals met wie we in gesprek zijn, beschouwen haar als gestrest.”

Het is op zich te begrijpen dat Freya veel mensen trekt, want ze heeft onder meer de neiging om lekker te liggen soezen op bootjes die daar niet tegen bestand zijn. En daar is niet iedereen even blij mee. Hoewel het koddige beelden oplevert blijft het devies: houd afstand van Freya, helemaal nu vanuit onverwachte hoek haar leven ermee gemoeid is.
.

Walrus Freya mogelijk afgemaakt

De richtlijnen om afstand te houden worden door het publiek niet opgevolgd en er zijn inmiddels beelden bekend van grote groepen toeristen in de directe nabijheid van Freya. De dreiging met euthanasie is regelrecht veroorzaakt door deze groep die zich niet weet te gedragen, want als argument voor euthanasie wordt het gevaar genoemd dat walrus Freya kan vormen voor mensen. Dezelfde mensen die zich niet aan de gedragsregels houden zouden daarmee (in)direct schuldig zijn aan haar dood. Overigens zijn walrussen van nature vredige dieren die geen bedreiging vormen voor de mens.
.

Wangedrag beloond?

Mogelijk is er alleen een waarschuwing gegeven ter afschrikking, maar de gedachte dat deze walrus daadwerkelijk door menselijk wangedrag aan haar einde zou komen roept om het hardst mogelijke protest. Want niet Freya moet dood: mensen moeten zich leren te gedragen. Het Noorse visserij agentschap:

“We onderzoeken nu verdere maatregelen, waarbij euthanasie een reële optie kan zijn. Daarnaast raden we het publiek nogmaals met klem aan om afstand te houden en niet te baden met het dier. Voor je eigen veiligheid, maar ook met het oog op dierenwelzijn.”

Walrus Freya wordt mogelijk door Noorwegen afgemaakt
Soezen op bootjes die daar niet tegen bestand zijn | Foto: screenshot video PBS NewsHour/YouTube

Inmiddels is er een patrouilleboot de meevaart met Freya en ook worden er afzettingen geplaatst om het publiek op afstand te houden. En aangezien het gaat om een beschermde diersoort mogen mensen walrus Freya helemaal niet verstoren, dus een gepaste boete zou een logische stap zijn.

Bronnen:

Walrus Freya in goede doen op Terschelling

©AnimalsToday.nl BVR