Wetenschappers zeggen dat er voldoende redenen zijn om te geloven dat de klimaatverandering kan leiden tot een catastrofe. Ze waarschuwen voor een “climate endgame”; een klimaat-eindspel met ongekende gevolgen voor de mensheid.

Klimaatverandering kan leiden tot climate endgame
Klimaatverandering kan leiden tot “climate endgame”| Foto: publiek domein

In een nieuwe analyse die gepubliceerd werd in een wetenschappelijk vaktijdschrift zeggen wetenschappers dat de wereld rekening moet houden met het slechtste scenario; een climate endgame. Het mogelijke verval van de maatschappij en zelfs de kans op uitsterven door klimaatverandering worden onvoldoende onderzocht, terwijl er voldoende redenen zijn om te geloven dat de klimaatverandering tot een apocalyptische ramp kan leiden. Dit is een scenario waar we niet op voorbereid zijn.
.

Klimaatverandering brengt insectenwereld uit balans

Catastrofe door naïviteit

De catastrofe, die de wetenschappers ook wel het ‘klimaat-eindspel’ of ‘climate endgame’ noemen, wordt gevaarlijk onderschat. Hoewel de kans klein is dat een zodanige catastrofe de komende decennia zal plaatsvinden, mogen deze scenario’s niet worden uitgesloten, gezien de huidige klimaatverandering en de onzekerheden in toekomstige emissies. De wetenschappers zeggen in de analyse:

“Een toekomst van versnelde klimaatverandering tegemoet zien zonder rekening te houden met de ergste scenario’s is op zijn best naïef risicobeheer en op zijn slechtst dodelijk onverstandig.”

Volgens de wetenschappers moet er rondom belangrijke pijlers onderzoek gedaan worden, zoals hongersnood, oorlog, extreem weer en ziektes door klimaatverandering. Daarom roepen ze de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering (IPCC) op tot uitgebreid onderzoek.
.

Dode dwergpinguïns spoelen aan door klimaatverandering

Opwarming

Er werkten in totaal tien wetenschappers mee aan de analyse die werd gepubliceerd door het vooraanstaande vaktijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Een van de conclusies van de analyse is dat er onvoldoende onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van een klimaatopwarming van 3 graden, in plaats van 1,5 graad. Als de opwarming in hetzelfde tempo doorgaat als nu, zou het klimaat tegen 2100 tot zelfs 3,9 graden opgewarmd zijn:

“We weten het minst over de scenario’s die er het meest toe doen.”

 

 

 

Er moet bijvoorbeeld onderzocht worden of risico’s zich verspreiden en elkaar versterken. Stel dat in een stad de elektrische infrastructuur wordt vernield door een storm, dan is deze stad gevoeliger voor een daaropvolgende hittegolf en bijvoorbeeld bosbranden die door hitte en droogte worden veroorzaakt. Dan zijn er ook nog indirecte gevolgen, zoals een gigantisch watertekort dat door de aanhoudende droogte kan ontstaan en vervolgens tot grote conflicten leidt. Slechte oogsten en watertekorten helpen de armoede. Ook ziektes en pandemieën kunnen het resultaat zijn van klimaatverandering.
.

Niets doen aan klimaatverandering komt de wereld duur te staan

Climate endgame voorkomen

Professor Johan Rockström van het Potsdam Institute for Climate Impact Research in Duitsland waarschuwt met klem dat er reden is voor de apocalyptische waarschuwing:

“Hoe meer we te weten komen over hoe onze planeet functioneert, hoe groter de reden tot bezorgdheid.”

Nu we onze planeet steeds beter begrijpen als verfijnd en kwetsbaar organisme, is het belangrijk dat we de kennis over een ramp toepassen om die te kunnen voorkomen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop