De World Health Organization (WHO) heeft een verklaring uitgegeven na berichten dat meerdere apen in Brazilië uit angst voor apenpokken vergiftigd zouden zijn. Zij benadrukt dat de uitbraak van het virus, ondanks de naam, niet is veroorzaakt door apen.

Uitbraak apenpokken niet de schuld van apen
De uitbraak van apenpokken is niet de schuld van apen | Foto: publiek domein

Het aantal besmettingen met apenpokken buiten West- en Centraal-Afrika, waar de ziekte endemisch is, is sinds mei toegenomen. Het is een virus dat ervoor zorgt dat je koorts, hoofd- en spierpijn krijgt tegelijk met of gevolgd door zweren, die kunnen voorkomen over het hele lichaam. In totaal duurt het verloop zo’n twee tot vier weken. Wereldwijd zijn er meer dan 28.100 gevallen van apenpokken en twaalf sterfgevallen geregistreerd. Volgens de gegevens van de WHO heeft Brazilië tot op heden meer dan 1.700 gevallen en is er één iemand aan overleden.

Apen vergiftigd en verwond

In een reservaat in São Paulo zijn in minder dan een week tijd tien apen vergiftigd of opzettelijk verwond. Reddingswerkers en activisten vermoeden dat dit is gebeurd nadat drie gevallen van apenpokken werden bevestigd in het gebied. ‘Wat de mensen moeten weten is dat de overdracht die we zien plaatsvindt tussen mensen,’ aldus Margaret Harris, woordvoerder van de WHO. Zij stelt dat primaten niet verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor de toevloed van het aantal gevallen van apenpokken in Brazilië. De reden waarom de ziekte de naam apenpokken heeft gekregen, is omdat deze in 1958 voor het eerst werd geïdentificeerd bij apen die voor onderzoek in Denemarken werden gehouden. De ziekte wordt echter bij meerdere diersoorten aangetroffen.

Witschoudercapucijnaap
Witschoudercapucijnaap | Foto: David M. Jensen (Storkk)/Wikipedia

Apenpokken door gedrag mens

Hoewel het virus van dier op mens overgebracht kan worden is de wereldwijde explosie van de apenpokken volgens Harris eerder te wijten aan nauw contact tussen mensen:

“De bezorgdheid moet gaan over waar het [circuleert] in de menselijke bevolking en wat mensen kunnen doen om zichzelf te beschermen tegen het krijgen en het overbrengen ervan. Mensen zouden zeker geen dieren mogen aanvallen.”

Stigmatisering leidt tot onnodig geweld tegen dieren en voorkomt dat de uitbraak op een juiste wijze aangepakt kan worden. Het voornemen van de WHO is dan ook om de ziekte een nieuwe naam te geven, maar de vraag is of dat in de praktijk zal uitmaken.

“Uitbraak apenpokken houdt geen verband met apen.”

Hopelijk wordt bovenstaande verklaring van de WHO serieus genomen en bereikt dit de mensen die onwetend genoeg zijn om onschuldige dieren te bezeren uit angst voor het virus.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap