In de gemeente Lunteren, Gelderland, is op een kippenboerderij vogelgriep vastgesteld. Vijfduizend kippen worden afgemaakt, 240.000 kippen uit naburige pluimveebedrijven uit voorzorg vergast. De uitbraak leidt tot grote zorgen, aangezien binnen een straal van 10 kilometer nog andere 235 kippenboerderijen zijn. Het gaat zeer waarschijnlijk opnieuw om de gevaarlijke hoog pathogene variant. Europa kampt al maanden met de ergste vogelgriepuitbraak ooit.

kippen
Vogelgriep: 5.000 kippen afgemaakt in Lunteren, gevaar voor nog 235 kippenboerderijen | Foto: publiek domein

Volgens landbouwminister Henk Staghouwer heeft een besmetting in een pluimveerijk gebied, zoals de Gelderse Vallei, een enorme impact. Hij stelt dat we er rekening mee moeten houden dat het vogelgriepvirus de rest van het jaar in Nederland aanwezig zal zijn.

Honderden pluimveebedrijven

Binnen een straal van een kilometer van het besmette bedrijf bevinden zich nog zeven pluimveebedrijven. 240.00 kippen zullen uit voorzorg worden vergast. Binnen een straal van drie kilometer staan nog dertig andere pluimveebedrijven. De NVWA onderzoekt of er hier ook sprake is van een vogelgriepbesmetting. Dit betekent dat de dieren twee weken lang gecheckt worden op ziekteverschijnselen. Grote zorgen zijn er om de 235 pluimveebedrijven die binnen een straal van 10 kilometen van het besmette bedrijf liggen.

Verder geldt een vervoersverbod in het hele gebied. Het is niet de eerste keer dat er in Lunteren vogelgriep is vastgesteld. Bovendien werden hier in maart, april en mei honderdduizenden dieren ‘geruimd’. Ook in nabijgelegen gemeenten dook het virus op.

Dalfsen en Zeeland

Op twee augustus werd de laatste vogelgriepbesmetting op een pluimveebedrijf in Nederland geconstateerd, in Dalfsen (Overijssel). Hier werden in totaal 53.000 dieren uit twee bedrijven door de NVWA afgemaakt. Daarnaast spoelden begin augustus honderden dode wilde vogels aan op de stranden van Walcheren. Ook zij bleken besmet te zijn met het vogelgriepvirus.

Vogelgriep: Honderden wilde vogels dood in Walcheren

Bovendien is er momenteel een toename van vogelgriepbestemmingen bij wilde vogels in Zuid-Holland.

Grootste vogelgriepuitbraak ooit

In Nederland geldt sinds eind oktober een landelijke ophok-en afschermplicht vanwege de vogelgriepuitbraak. Er is ook een verbod ingesteld op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen met ‘risicovogels’, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels. Veel landen in Europa hebben ook te maken met de vogelgriep. Volgens het Duitse Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) gaat het om de ergste vogelgriepuitbraak ooit. Er zijn sinds oktober 2021 miljoenen dieren in Europa afgemaakt.

Ten slotte lijkt vogelgriep endemisch te zijn geworden en komt niet meer uitsluitend voor tijdens oplevingen in het voor- en najaar. Dit maakt dat de pluimveehouderij een steeds groter financieel risico loopt. Mogelijk wordt de sector door vogelgriep onrendabel.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer, eindredacteur